Wielkopolski poseł PSL Stanisław Kalemba Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi!

Wczoraj Prezydent powołał Stanisława Kalembę – wielkopolskiego posła PSL – na stanowisko Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Życzę powodzenia panu. Pana powodzenie będzie powodzeniem całego resortu, całego rządu, a także całej Polski „ – powiedział prezydent Komorowski.

Stanisław Kalemba ma 64 lata. W 1980 roku skończył studia na wydziale ogólnorolnym Akademii Rolniczej w Poznaniu. Z zawodu jest inżynierem rolnikiem. W 1970 roku Kalemba rozpoczął pracę jako starszy inspektor w Państwowym Ośrodku Maszynowym w Stęszewie. W 1974 został zastępcą dyrektora Spółdzielni Kółek Rolniczych w Stęszewie i w Swarzędzu. W latach 1982-93 był prezesem Zarządu Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Paczkowie.

W 1989 roku wstąpił do Polskiego Stronnictwa Ludowego. Dwa lata później został wybrany do Sejmu z listy PSL. Od tego czasu nieprzerwanie był posłem, zdobywając mandat we wszystkich kolejnych wyborach do Sejmu. W ostatnich wyborach w 2011 roku otrzymał 10 597 głosów startując z okręgu pilskiego nr 38.

Ma żonę i dwójkę dorosłych dzieci, mieszka w Swarzędzu koło Poznania. Stanisław Kalemba jest Prezesem Honorowym Zarządu Wojewódzkiego PSL Woj. Wlkp. To człowiek ciepłego serca, życzliwy i wrażliwy na krzywdę ludzką, przede wszystkim mający na celu dobro rolników. Minister Kalemba to także człowiek otwarcie broniący swoich przekonań i swojego zdania. Słynna stała się jego wypowiedź: „Jeżeli wiatr wieje Ci w twarz, to znaczy, że twarz jeszcze masz”.  W wielkopolskim PSL jest ceniony za otwarte wypowiadanie własnego zdania i obronę własnych przekonań.

O dużej aktywności Posła S. Kalemby świadczy jego 260 wystąpień na plenarnych posiedzeniach w trakcie VI Kadencji Sejmu RP oraz 30 w obecnej VII Kadencji. Ostatnie wystąpienia dotyczyły:

-wprowadzenia równych i niedyskryminujących zasad podziału środków na dopłaty bezpośrednie dla rolników między państwami członkowskimi Unii Europejskiej,

-projektu ustawy o nasiennictwie w aspekcie zakazu wprowadzenia organizmów genetycznie modyfikowanych.

W VI Kadencji Sejmu RP Poseł Kalemba był członkiem Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Komisji do Spraw Unii Europejskiej oraz członkiem Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy w Strasburgu. Pełnił również funkcję wiceprzewodniczącego Klubu Parlamentarnego PSL.

W VII Kadencji poseł Kalemba pełni funkcję wiceprzewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi i jest członkiem Komisji do Spraw Unii Europejskiej.

Poseł Stanisław Kalemba należy do nielicznej grupy posłów, którzy nieprzerwanie sprawują mandat od I do VII-mej Kadencji. W wyborach do Sejmu RP w 2011 roku uzyskał bardzo dobry wynik – 4 miejsce w skali kraju wśród kandydatów PSL i najlepszy wynik w Wielkopolsce.

W latach 2007-2012 Poseł Kalemba skierował do Prezesa Rady Ministrów i ministrów 60 interpelacji poselskich, zapytań i pytań w sprawach bieżących, a między innymi:

-w sprawie pokrycia potrzeb na utrzymanie melioracji podstawowych i wód istotnych dla regulacji stosunków wodnych na potrzeby rolnictwa,

-zwiększenia kwot Funduszu Pracy przyznanych na finansowanie aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu,

-utrzymania samodzielności Sądów Rejonowych,

-trwających prac nad ustawą o rodzinnych ogrodach działkowych,

-nieuwzględnienia religii i etyki w ramowych planach nauczania w szkołach publicznych prowadzonych przez samorządy gminne.

W związku z podjęciem tematu religii w szkołach publicznych Poseł otrzymał listy z podziękowaniami od Abp. Stanisława Gądeckiego – Metropolity Poznańskiego oraz od Biskupa Kaliskiego Prof. Stanisława Napierały.

W trakcie VI i VII Kadencji Sejmu RP Poseł podjął ponad 2236 interwencji poselskich do różnych instytucji, w tym 478 pisemnych. Większość interwencji było skutecznych. Przykładowo w 2011 i 2012 roku udzielono pomocy w zakresie:

-ratowania Urzędów Pocztowych w siedzibach gmin wiejskich, w tym w Dusznikach,

-nadmiernej biurokracji przy rejestracji samochodów,

-budowy ścieżki pieszo-rowerowej, w tym na terenie gminy Gołańcz i Nowy Tomyśl,

-udzielenia poręczeń i gwarancji na zakup akcji i udziałów dla grup producentów rolnych,

-regulacji  ok. 24 km rzeki Flinty w gminie Ryczywół,

-naprawy rowów melioracyjnych, w tym w miejscowości Turowo, gmina Pniewy,

-regulacji kanałów na  rzece Obrze – gmina Przemęt.

Poseł Stanisław Kalemba podejmował wiele inicjatyw w rozwiązywaniu ważnych problemów:

-dzięki uporczywym staraniom zwiększono środki w 2011 roku na melioracje podstawowe w kraju z 126 mln zł do 336 mln zł, z tego dla Wielkopolski z 11,5 mln zł do 33 mln zł.  Na Spółki Wodne zwiększono środki w skali kraju z 3,6 mln zł do 9,6 mln zł, z tego Wielkopolska otrzymała  więcej o 1,5 mln zł. W roku bieżącym w podobnej skali zwiększono środki na utrzymanie melioracji podstawowych, natomiast kilkakrotnie zostały zwiększone na Spółki Wodne;

-skuteczne zaangażowanie się w inwestycje Collegium UAM w Pile za około 40 mln zł.;

-prace nad wieloletnim programem zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego;

-skuteczne zwalczenie białaczki u bydła, szczególnie w Północnej Wielkopolsce;

-uchwalenie i wdrożenie Programu pomocy dla środowisk popegeerowskich;

-dzięki dużemu wsparciu przez Posła Grup Producentów Rolnych, zrzeszających prawie 800 producentów trzody chlewnej nastąpiło przejęcie nowoczesnych Zakładów Mięsnych Salus w Golince – jedyne tego typu nowatorskie przedsięwzięcie w Polsce;

-skuteczne działania na rzecz plantatorów buraka cukrowego w zakresie zmiany ustawy o Agencji Rynku Rolnego dla zapewnienia jak najlepszych warunków dla plantatorów. Wprowadzono, po sporze od wielu lat, rozwiązanie w wyniku którego płatności cukrowe są przekazywane na przejmujących gospodarstwo dzieci po rodzicach. Aktywnie wspierał korzystne rozwiązania dla plantatorów buraka cukrowego zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi;

-Poseł aktywnie uczestniczył biorąc na siebie dużą odpowiedzialność w pracach Sejmu RP w zakresie nowelizacji ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa, która ostatecznie po wielu oporach i dyskusjach została uchwalona i weszła w życie w grudniu 2011 roku;

-owocna współpraca i pomoc w dziedzinie kultury wielu chórom, zespołom i orkiestrom;

-wydatna pomoc w odbudowie domów kultury, wielu obiektów zabytkowych, w tym Kościołów (Fara w Wągrowcu, Kościół Parafialny w Zbąszyniu);

-pomoc w organizacji II Światowego Festiwalu Wikliny w Nowym Tomyślu i Krajowego Święta Pieczarki w Wielichowie;

-w imieniu Klubu Parlamentarnego PSL prowadzi sprawy związane z obroną interesów Rodzinnych Ogrodów Działkowych;

-zdecydowanie przeciwstawił się próbom włączenia Lasów Państwowych do sektora finansów publicznych. Nie doszło do bardzo niekorzystnej zmiany dotyczącej gospodarki w Lasach Państwowych;

-owocnie współpracuje ze środowiskiem Ochotniczych Straży Pożarnych, za co otrzymał najwyższe odznaczenie – Złotą Odznakę Związku OSP RP.

Za rok 2011 Poseł Stanisław Kalemba znalazł się w trójce najlepszych polityków Północnej Wielkopolski w ramach Konkursu organizowanego przez Gazetę Pilską.

Z inicjatywy Posła miała miejsce wizyta w Pile, w ramach kampanii wyborczej, Prezesa PSL, Wicepremiera Waldemara Pawlaka i udział w około 2 godzinnym Salonie Gospodarczym na żywo transmitowanym przez telewizję.

Relacja w TVP Poznań:

Oprac. S. Dachowska na podst. informacji Biura Posła S. Kalemby.