Projekt ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych

Prezes Okręgowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców w Kaliszu Jerzy Wdowczyk przekazał na ręce posła Piotra Walkowskiego obywatelski projekt ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych. W spotkaniu uczestniczyli również Inspektor ds. Inwestycji Józef Michalak, Prezes ROD „Natura” Józef Gromski oraz Prezes ROD „Kolejarz” Jerzy Krzyżanowski.

Obywatelski projekt ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych gwarantuje działkowcowi zachowanie prawa do działki, zwolnienia z czynszu dzierżawnego, prawo własności majątku na działce, zwolnienia z podatków, zachowanie charakteru i funkcji ogrodów działkowych, pełną swobodę zrzeszania oraz odszkodowanie i działkę zamienną przy likwidacji ogrodu.

Pod projektem ustawy zebrano na dzień 29 stycznia ponad 728 tysięcy podpisów z czego ok. 25 tysięcy z okręgu kaliskiego. 4 lutego Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Projektu Ustawy O Rodzinnych Ogrodach Działkowych wraz z działkowcami złożą projekt ustawy na ręce Pani Marszałek Sejmu. Wśród wręczających będzie także delegacja z okręgu kaliskiego.