W dniu 12 listopada br. w Warszawie w Sali Kolumnowej Sejmu RP odbyła się konferencja przedstawicieli izb rolniczych z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisławem Kalembą pn. „Polityka rolna krajowa i UE w nowej perspektywie finansowej oraz rola Izb Rolniczych w kształtowaniu tej polityki”.

W spotkaniu wzięło udział blisko 500 przedstawicieli izb rolniczych ze wszystkich województw. Wielkopolską Izbę Rolniczą reprezentowało ponad 100 rolników oraz Prezes WIR Piotr Walkowski, Członkowie Zarządu: Krzysztof Przygoński, Krzysztof Kwiatoń, Zbigniew Gąsior i Dyrektor Biura Wojewódzkiego Ireneusz Kozecki.

W zorganizowanym przez Krajową Radę Izb Rolniczych spotkaniu wzięli udział również: Wiceprezes Rady Ministrów Waldemar Pawlak, Posłowie na Sejm Jan Krzysztof Ardanowski, Marek Sawicki oraz Piotr Walkowski, Europosłowie Jarosław Kalinowski oraz Czesław Siekierski, a także przedstawiciele instytucji działających w otoczeniu rolnictwa.

Podczas kilkugodzinnej debaty rozmawiano rolnictwie i roli izb rolniczych w realizacji polityki rolnej. Poruszone została kwestia wprowadzania podatku dochodowego dla rolników oraz zakupu ziemi na korzystnych warunkach. Mówiono o zbyt dużych wymaganiach ze strony służb weterynaryjnych oraz szkodach wyrządzanych w uprawach rolnych przez dzikie zwierzęta

W swoim wystąpieniu Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz domagał się uprawnień dla izb rolniczych, takich jakie są w innych krajach np. Francji, Austrii i Niemczech, gdzie w zarządzaniu rolnictwem współuczestniczą izby. Samorząd rolniczy istnieje 15 lat i czas zwiększyć jego kompetencje. Prezes Szmulewicz zapewnił, że izby są gotowe na podjęcie działań w zakresie współdecydowania przy sprzedaży państwowej ziemi, zajęcie się doradztwem rolnym czy szkolnictwem na wsi. W podobnym tonie wypowiedział się Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba, którego zdaniem błędem administracji państwowej jest to, że nie odważy się przekazać konkretnych zadań izbą rolniczym, chociaż ustawa o izbach rolniczych na to pozwala.

W trakcie spotkania Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi odniósł się do budzącej wiele troski kwestii Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2010. Celem Polski jest wyrównanie dopłat bezpośrednich dla polskich rolników do poziomu unijnego. Minister zapewnił ponadto, że Polska chce utrzymać dofinansowanie tzw. drugiego filara, czyli środków na modernizację gospodarstw i przemysłu rolno-spożywczego i wsi.

Tekst: Katarzyna Strzyż

GALERIA FOTOGRAFII: