O wielkopolskim rolnictwie w Sali Ziemi

Sala Ziemi (MTP) gościła wczoraj przeszło 2 tys. rolników z Wielkopolski. Okazją do tak licznego spotkania była debata „Wielkopolskie Rolnictwo dziś i w perspektywie zmian WPR po 2013 r.” Debata podsumowała cykl forów rolniczych, których odbyły się w ostatnim czasie w Wielkopolsce – wzięło w nich udział blisko 4 tys. osób. ZDJĘCIA

www.gospodarz.pl – Wielkopolskie rolnictwo dziś i w perspektywie zmian WPR po 2013 roku – podsumowanie

www.wir.org.pl – Rolnicza debata

Podsumowania Wielkopolskich Forów Rolniczych dokonał Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, podkreślając iż w całej Wielkopolsce odbyło się 9 forów powiatowych oraz 15 spotkań regionalnych. Tematy, które były wtedy poruszane obejmowały przede wszystkim kwestie problemów subregionalnych: edukacji rolniczej, infrastruktury czy kopalni odkrywkowych.

Nastąpienie Minister Stanisław Kalemba przedstawił obszerną diagnozę stanu rolnictwa i obszarów wiejskich w Wielkopolsce oraz zmiany we Wspólnej Polityki Rolnej po szczycie budżetowym w Brukseli. „Możemy śmiało konkurować z innymi na rynku żywnościowym, ponieważ ¼ produkowanej w Polsce żywności bez trudu sprzedawana jest za granicę. Nie ma drugiej dziedziny w polskiej gospodarce, która miałaby taka nadwyżkę w handlu, taki eksport” – mówił podczas spotkania minister Kalemba.

Druga część debaty to pytania i dyskusja ze zgromadzonymi na sali rolnikami, dotycząca funkcjonowania rolnictwa oraz innych ważnych dla rolników zagadnień.

W całej debacie uczestniczyli wielkopolscy parlamentarzyści, samorządowcy, przedstawiciele agend i instytucji pracujących na rzecz rolnictwa, działacze samorządu rolniczego, przedstawiciele nauki i szkolnictwa wyższego, przedstawiciele grup producenckich, liderzy wiejscy, przedstawiciele organizacji społeczno-zawodowych i związkowych działających w otoczeniu rolnictwa.

Autor: K. Kołodziejczak

O debacie również w: TELESEKOP TVP Poznań