Minister Stanisław Kalemba laureatem plebiscytu Radiowej Trójki „Srebrne Usta”

Minister Stanisław Kalemba znalazł się na podium 17. edycji plebiscytu Programu Trzeciego Polskiego Radia pod nazwą „Srebrne Usta”.

Wyróżnione słowa Ministra Stanisława Kalemby to: „Jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy. Tym się głownie zajmowałem do czasu, kiedy zostałem posłem”.

Zwycięzcą plebiscytu został Poseł Marek Sawicki, na miejscu drugim znalazł się Poseł John Godson.

W tym roku o tytuł „Srebrnoustego 2012” rywalizowało dziesięciu polityków: Mariusz Błaszczak, Włodzimierz Czarzasty, Ludwik Dorn, John Godson, Stanisław Kalemba, Bronisław Komorowski, Tomasz Nałęcz, Krystyna Pawłowicz, Marek Sawicki oraz Donald Tusk.

Srebrne Usta – plebiscyt Programu 3 Polskiego Radia, w którym słuchacze wybierają niebanalne wypowiedzi polskich polityków. Plebiscyt został zainicjowany w 1992 roku przez dziennikarkę Trójki, Beatę Michniewicz. Obradujący wówczas Sejm I kadencji obfitował w osobowości wyróżniające się niebanalnym językiem. Posłowie prześcigali się w obrazowych przenośniach, celnych ripostach, niespotykanych figurach retorycznych. Stało się ważne nie tylko to, co kto mówi, lecz także jak to robi. Dziennikarze radiowej Trójki postanowili utrwalić na taśmie oraz w ludzkiej pamięci te zwroty i wyrażenia, które ze względu na swą treść nie zawsze miały szansę przejść do historii. Inicjatorzy plebiscytu mieli poza tym nadzieję, że spojrzenie z przymrużeniem oka na politykę, niekiedy brutalną i zawiłą, dobrze zrobi zarówno jej aktorom jak i obserwatorom. W myśl przysłowia „mowa jest srebrem, a milczenie złotem” zaproponowali słuchaczom Trójki plebiscyt „Srebrne Usta”.

Źródło fotografii: www.polskieradio.pl

Patrz również: www.gloswielkopolski.pl