Z Przygodzic do Strasburga

W dniach 3-4 lipca 2013r., na zaproszenie Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja Grzyba, w Strasburgu gościł Zespól Pieśni i Tańca „Przygodzice”. Wyjazd i występ zespołu zorganizowano w związku z rokiem 30 jubileuszu działalności.

Uczestnicy wyjazdu odwiedzili Alzację i jej stolicę Strasburg. Zwiedzili klimatyczną starówkę, zwaną Petite France, leżącą na poprzecinanych kanałami wysepkach z charakterystyczną zabudową. Kolejnym przystankiem były miejsca bezpośrednio związane z Unią Europejską i Radą Europy. Pierwszego dnia wyjazdu Uczestnicy odwiedzili

Pałac Praw Człowieka, tzw. Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu, a także siedzibę Rady Europy. Dnia kolejnego swoją przygodę z Parlamentem Europejskim rozpoczęli na głównym dziedzińcu kompleksu parlamentarnego, który od 2009 r. nosi nazwę „Agora Bronisława Geremka”.
Następnie Zespół Pieśni i Tańca zaprezentował swój repertuar w centrum dla gości, gdzie ich występy podziwiali posłowie do PE, m. in. poseł Jarosław Kalinowski oraz poseł Arkadiusz Bratkowski , a także liczna grupa odwiedzających PE gości. Po występie uczestnicy otrzymali gratulacje od posłów do PE i mieli szansę rozmowy z politykami. Po przedstawieniu na jednej z sal, gdzie odbywają się robocze posiedzenia Parlamentu Europejskiego, uczestnicy wyjazdu spotkali się z byłym premierem rządu RP i przewodniczym Parlamentu Europejskiego w latach 2009-2012 – Jerzym Buzkiem. Zespół Pieśni i Tańca „Przygodzice” miał także okazję zobaczyć salę plenarną z trybuny dla gości, w tym także obserwować wymianę zdań
i głosowanie odnośnie przyznania środków Chorwacji w związku z przystąpieniem do Unii Europejskiej, a także przyjęciem przez PE rezolucji w związku z ostatnimi wydarzeniami w Egipcie. Szczególny charakter tego wyjazdu związany jest z faktem, iż Zespół Pieśni i Tańca „Przygodzice” w tym roku obchodzi 30 jubileusz działalności.
Jak twierdzą członkowie zespołu :„Taniec łączy pokolenia, a folklor mamy we krwi”.

Więcej informacji na  : http://www.youtube.com/watch?v=N0GrOw9ZYFw
Więcej zdjęć wkrótce