Życzenia z okazji Dożynek

Szanowni Rolnicy!

Dożynki to jeden z najpiękniejszych dni w roku – to święto plonów, chwila wytchnienia oraz satysfakcji i radości z osiągnięć. Drodzy Rolnicy – Przedsiębiorcy Rolni, bo taką rolę pełnicie obecnie na polskiej wsi, ponieważ nie tylko produkujecie żywność, lecz także sprzedajecie ją bezpośrednio lub poprzez grupy producenckie, pragnę Wam podziękować za chleb, za trud codziennej pracy, za umiłowanie ziemi i patriotyzm oraz wytrwałość w pielęgnowaniu tradycji.

Od pokoleń dzielicie się z nami owocami swojej ciężkiej pracy. Dzięki Wam możemy dzielić się chlebem. Wasza codzienna praca to jednak nie tylko wysiłek fizyczny, lecz także umysłowy; obecnie praca na roli to nie tylko produkcja, lecz sprzedaż, marketing oraz mała księgowość w postaci ewidencji hodowli, przychodów i rozchodów oraz wniosków o dopłaty bezpośrednie, rolnośrodowiskowe czy dotacje unijne.

Dziękuje Wam za trud, a tym którzy Was wspierają – za pracę na rzecz rolnictwa. Niech dzisiejszy dzień jest dla Was czasem radości i satysfakcji z dobrze spełnionego obowiązku. Przyjmijcie, proszę, wyrazy szacunku i wdzięczności, a także życzenia wielu sił i cierpliwości w niełatwej pracy na roli, zdrowia i wszelkiej pomyślności.

Andrzej Grzyb

Poseł do Parlamentu Europejskie