XI Kongres PSL zakończony!

114 delegatów z Wielkopolski wzięło udział w XI Kongresie Polskiego Stronnictwa Ludowego. Nowym prezesem PSL został Janusz Piechociński. Otrzymał 547 głosów, a dotychczasowy prezes Waldemar Pawlak – 530. Funkcję Przewodniczącego Rady Naczelnej Polskiego Stronnictwa Ludowego delegaci powierzyli ponownie Jarosławowi Kalinowskiemu. Uzyskał on przewagę 3 głosów nad kontrkandydatem Adamem Jarubasem.

Podczas Kongresu głos zabrali m.in. Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Waldemar Pawlak – „Niech Moc będzie z Wami!” tymi słowami zakończył swoje przemówienie i przekazał głos Przewodniczącemu Rady Naczelnej Polskiego Stronnictwa Ludowego. Następnie głos zabrali kolejno: Przewodniczący Klubu Parlamentarnego Polskiego Stronnictwa Ludowego Kol. Jan Bury oraz prof. Władysław Bartoszewski, członek PSL. W imieniu wielkopolskiej delegacji głos zabrał Prezes Zarządu Wojewódzkiego Woj. Wlkp. Andrzej Grzyb.

Zdjęcia dostępne są na naszym FanPage: Polskie Stronnictwo Ludowe Wielkopolska