Wystawa „Awangarda wokół Wielkopolski” pod patronatem Posła do PE Andrzeja Grzyba

W budynku Parlamentu Europejskiego po raz kolejny zostały zaprezentowane prace polskich artystów. Podczas trwającej od 5 czerwca wystawy „Awangarda wokół Wielkopolski” można było oglądać prace Tomasza Akusza, Katarzyny Zygadlewicz oraz Krzysztofa Horały. Patronat nad wydarzeniem objęli prof. dr hab. Waldemar Frąckowiak z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu oraz eurodeputowani Filip Kaczmarek oraz Andrzej Grzyb.

Miejscem wystawy była sala im. Yehudi Menuhina, prestiżowe miejsce, w którym zwykle odbywają się imprezy kulturalne w Parlamencie Europejskim. Organizatorem przedsięwzięcia była mieszcząca się w Skórzewie galeria Perlegal oraz podpoznańska gmina Dopiewo, natomiast pomysłodawcą znany poznański malarz Tomasz Akusz. Pośród niemal 40 wystawionych prac znalazło się miejsce zarówno dla dojrzałych i utytułowanych artystów, jak i dla utalentowanego malarza amatora.

W uroczystości otwierającej wystawę „Awangarda wokół Wielkopolski” udział wzięło ponad 200 osób. Pojawili się m.in. Poseł Parlamentu Europejskiego profesor Jerzy Buzek, pełnomocnik rządu ds. równego traktowania Agnieszka Kozlowska-Rajewicz oraz wójt gminy Dopiewo Pani Zofia Barańska. Podczas wernisażu można było skosztować rodzimych przysmaków wędliniarskich Dr Maryniaka, polskich win oraz soków tłoczonych w Wielkopolsce, a całość uświetnił koncert znanego pianisty Witolda Janiaka.

Oprac. Karol Lewandowski