BLOG POSŁA DO PE ANDRZEJA GRZYBA

Współpraca i harmonia jako podwaliny irlandzkiej prezydencji

Jak wiadomo po prezydencji cypryjskiej z początkiem 2013 rozpoczęła się prezydencja irlandzka. To już 7 prezydencja Irlandii w jej 40 letniej obecności w UE.

Motto i główne hasło prezydencji to: „Dla Stabilności, Miejsc Pracy i Wzrostu Gospodarczego”. Bardzo ciekawe jest logo tej prezydencji, wybrane przez Irlandczyków w głosowaniu internetowym. To cztery litery e symbolizujące kraje członkowskie UE połączone w jeden wspólny kształt – „każde e jest połączone i współpracuje w harmonii z pozostałym” czytamy na oficjalnej stronie prezydencji, a „koliste kształty podkreślają rotacyjność prezydencji w UE”.

Cały kształt i przyjęta stylistyka nawiązuje do tradycyjnych celtyckich i przed-celtyckich irlandzkich wzorów, w tym szczególnie do znaków z przed ponad pięciu tysięcy lat, które można oglądać w ruinach grobowca korytarzowego w Newgrange znajdującego się około 50 km od Dublina. Znaki te i otaczające go ruiny budowli są tak usytuowane, iż raz w roku, dokładnie w czasie przesilenia zimowego, promienie wschodzącego słońca wpadają poprzez korytarz, rozświetlając na krótki czas wnętrze i rzeźbienia. Spiralne znaki symbolizują porządek wyłaniający się z chaosu – w oryginale występują 3 ramiona, co przypomina mi irlandzką trzylistną koniczynę, poprzez którą św. Patryk nawracając Irlandczyków, tłumaczył jedność Trójcy Świętej. Z racji, że Irlandia obchodzi również swoje 40 lecie w UE, dodano dodatkowe ramię odzwierciedlające te 4 dekady – w ten sposób logo stało się moim zdaniem bardzo podobne do czterolistnej koniczyny tradycyjnie od ponad wieku będącej znakiem polskiego ruchu ludowego, a także dzisiejszego PSL – choć to oczywiście nie jedyny powód, dla którego logo Prezydencji Irlandii uznaję za wyjątkowo udane. Miejmy nadzieję, że podobieństwo do czterolistnej koniczyny przyniesie szczęście, tak obecnej prezydencji jak i wszystkim europejczykom w 2013.

W PE w ramach trwającej właśnie pierwszej w 2013 roku sesji plenarnej w Strasburgu prezentowany i omawiany jest w tej chwili programu prezydencji Irlandii. Zapraszam do zapoznania się z debatą na żywo lub w ramach nagrań archiwalnych na stronach PE:

Szczegółowe informacje co do priorytetów, planów, wyzwań i działań podejmowanych przez Prezydencję Irlandii można znaleźć na oficjalnej stronie prezydencji:

Podstrona poświęcona logo jest dostępna tutaj

Więcej o Newgrange m.in. tutaj: