Uroczystość rozpoczęła Msza święta którą odprawił ks. kapelan Antoni Janicki w asyście prałata Romana Kubickiego kapelana wielkopolskich strażaków oraz proboszcza miejscowej parafii ks. prał. mgr Marka Kasika.

Tradycyjnie dzień ten jest okazją do strażackich podsumowań, refleksji i uhonorowań i podziękowań.Poprzez obchody Wielkopolskiego Dnia Strażaka, oddajemy cześć Świętemu Florianowi – Patronowi wszystkich strażaków, którzy codziennie ryzykują własnym życiem by ratować życie innych.

Strażacki trud ponoszony w działaniach ratowniczych jak i w działalności na rzecz społeczności lokalnych jest wysoko oceniany przez społeczeństwo, władze państwowe, samorządowe. Wyrazem oceny są awanse, odznaczenia, medale i wyróżnienia przyznane wielkopolskim strażakom z okazji Dnia Strażaka.

Uroczystości związane z obchodami „Dnia Strażaka” są okazją do wręczenia szczególnie wyróżniającym się strażakom ochotnikom, funkcjonariuszom Państwowej Straży Pożarnej, działaczom Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz osobom współpracującym ze strażakami odznaczeń i wyróżnień.

Podczas obchodów uroczyście uhonorowano Druhny i Druhów oraz funkcjonariuszy PSP następującymi odznaczeniami:

złotym (1 os.), srebrnym (16 os.) i brązowym (3 os.) „Medalem za Długoletnią Służbę” (funkcjonariusze PSP),

Medalem Honorowym im. Józefa Tuliszkowskiego:

– Grzegorza Marszałka – Wiceprezesa Zarządu Oddziału Wojewódzkiego ZOSP RP Województwa Wielkopolskiego,

– st. bryg. w st. spocz. Tadeusza Mikuckiego – z komendy Miejskiej PSP w Kaliszu,

– Mariusza Roga – Starostę Słupeckiego.

– Ryszarda Zygułę – byłego zastępcę komendanta Szkoły Aspirantów PSP w Poznaniu.

Odznaką Honorową „Za zasługi dla Województwa Wielkopolskiego”

– Dorotę Lew – Pilarską – wiceprezes Zarządu Oddziału Powiatowego ZOSP RP w Kościanie, Burmistrz Czempinia

– oraz Jana, Jerzego Patryasa- działacza strażackiego i samorządowego w Kobylinie, powiat krotoszyński

Medalem Honorowym „Semper Vigilant” (wiecznie czuwający) – (pobierz)

Ponadto zgodnie z właściwością minister spraw wewnętrznych, komendant główny PSP oraz wielkopolski komendant wojewódzki PSP nadali wyższe stopie służbowe oficerom, aspirantom i podoficerom Państwowej Straży Pożarnej.

Uroczystość tradycyjnie była okazją do przekazania pamiątkowych dyplomów nominowanym do tytułu:

„Wielkopolskiego Strażaka Roku 2013” (lista pobierz)

„Wielkopolskiego Działacza ZOSP RP roku 2013” (lista pobierz)

oraz „Wielkopolskiej OSP Roku 2013” (lista pobierz)

Wyróżnienia te nadawane są każdorazowo jedno z powiatu za szczególne osiągnięcia w roku poprzedzającym rok wręczenia w tym przypadku rok 2013.

Tytułem „Wielkopolskiego Strażaka Roku 2013” uchwałą Prezydium ZOW ZOSP RP nr 106/16/2014 z 15 kwietnia 2014 r. wyróżniony został druh Andrzej Kruszczak z OSP Wrąbczynek (pow. wrzesiński).

Tytułem „Wielkopolskiego Działacza ZOSP RP Roku 2013” uchwałą Prezydium ZOW ZOSP RP nr 108/16/2014 z 15 kwietnia 2014 r. wyróżniony został druh Andrzej Szymczak z OSP Broniszewice (pow. pleszewski).

Tytułem „Wielkopolskiej OSP Roku 2013” uchwałą Prezydium ZOW ZOSP RP nr 109/16/2014 z 15 kwietnia 2014 r. wyróżniona została OSP Kębłowo (pow. wolsztyński).

Oprawę muzyczną uroczystości zapewniły:

Orkiestra OSP Władysławów – pod batutą druha Andrzej Kujawa,

Orkiestra OSP Turek – pod batutą druha Eugeniusz Grzelak.

Uroczystość prowadzili: Andrzej Jankowski, mł. bryg. Robert Klonowski.