W trakcie mojego wystąpienia podkreśliłem znaczenie orkiestr dętych dla lokalnego środowiska –  Zorganizowaliśmy ten przegląd w Kaliszu, żeby pokazać siłę orkiestr dętych Wielkopolski. Dziękuję wszystkim za przybycie. To imponujące widowisko. Dokładnie widać ilu jest ludzi w Wielkopolsce, którzy grają z wielką pasją i przekazują ją z pokolenia na pokolenie – powiedziałem.

W przeglądzie uczestniczyła również Senator RP Andżelika Możdżanowska, Senator RP Witold Sitarz oraz posłowie Józef Racki i Leszek Aleksandrzak. Gośćmi honorowymi podczas Przeglądu Orkiestr Dętych była niemiecka delegacja z zaprzyjaźnionej Gminy Amtsberg – Saksonia z Burmistrzem Gminy Amtsberg Sylvio Kraule na czele. Delegacja przebywała kilka dni na terenie województwa wielkopolskiego, powiatu  oraz  gminy Ceków-Kolonia.

W samym przeglądzie orkiestry zaprezentowały się w trzech utworach w tym jednym polskim. Zgromadzona przed Basztą Dorotką publiczność gromkimi brawami oklaskiwała występujących.

Jurorami w przeglądzie byli: Marian Chmielewski – Wiceprzewodniczący Komisji ds. Kultury i Oświaty przy Zarządzie Głównym OSP RP, Członek Zarządu Głównego OSP RP

Jerzy Wiesław Zawisza – Członek Komisji ds. Kultury i Oświaty przy Zarządzie Głównym OSP RP; Wiesław Pitulski – Komisji ds. Kultury i Oświaty przy Zarządzie Głównym OSP RP

Oraz Jan Dodot z Polskiego Związku Chórów i Orkiestr Dętych z Ostrowa Wielkopolskiego, a także Henryk Łazarek Przewodniczący Komisji ds. młodzieży przy Zarządzie Oddziału Powiatowego ZOSP RP.  Jury oceniało orkiestry w marszu podczas przejścia z kaliskiego Głównego Rynku pod Basztę Dorotkę oraz oceniało walory muzyczne, rytm podczas wykonywanych trzech utworów. To wszystko składało się na oddzielną punktację, która zebrana najlepszych całość dała poszczególne miejsca w przeglądzie.

Osiem najlepszych orkiestr wyłonionych podczas przeglądu wojewódzkiego będzie reprezentowało Wielkopolskę na przeglądzie międzywojewódzkim.

Puchary za osiem pierwszych miejsc otrzymały orkiestry:

1 Orkiestra Quantum OSP Rychwał

2. Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Pruszków

3.Orkistra Dęta OSP Tykadłów

4. Orkiestra Dęta OSP Środa Wielkopolska

5. Orkiestra Dęta Czajków

6. Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Mycielin

7. Orkiestra Dęta OSP Lisków

8. Orkiestra Dęta OSP Chełmce

Statuetki i dyplomy za udział w przeglądzie otrzymały:

Orkiestra Dęta OSP Blizanów

Orkiestra Dęta OSP Iwanowice

Orkiestra Dęta OSP Dobrzec- Kalisz

Orkiestra Dęta OSP Kamień

Orkiestra Dęta OSP Kościelna Wieś

Gminno- Strażacka Orkiestra Dęta OSP Koźminek

Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Rajsko

Orkiestra Dęta OSP Rychnów

Miejsko Gminna- Orkiestra Dęta OSP Skalmierzyce

Orkiestra Dęta OSP Wieruszów.

Organizatorami przeglądu było Stowarzyszenie Ludzie Dobrej Woli Ziemi Kaliskiej wraz z Zarządem Wojewódzkim Związku OSP RP w Poznaniu, Zarządem Powiatowym Związku OSP RP w Kaliszu, Polskim Związkiem Chórów i Orkiestr w Ostrowie Wielkopolskim. Zadanie współfinansowane było przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Źródło: http://www.krzysztofgrabowski.eu