W okręgu poznańskim liderem listy został Przemysław Pacia, były wicewojewoda wielkopolski. Z kolei „jedynką” w powiecie poznańskim jest Wojciech Jankowiak, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Pilską listę otwiera Krzysztof Paszyk, Wiceprezes ZW PSL w Wielkopolsce, zastępca dyrektora Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Pile. O mandat radnego w okręgu konińskim ponownie będzie ubiegał się Czesław Cieślak, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole. „Jedynką” w okręgu kaliskim został Krzysztof Grabowski, Wiceprezes Wielkopolskiego PSL i Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Natomiast w okręgu leszczyńskim listę otwiera Wiceminister Rolnictwa Zofia Szalczyk.

{AG}konwencja_wrzesien{/AG}

KANDYDACI POLSKIEGO STRONNICTWA LUDOWEGO W WYBORACH DO SEJMIKU WOJEWÓDZTWA WIELKOPOLSKIEGO

OKRĘG WYBORCZY NR 1 – Poznań

1. Przemysław Pacia
  2. Dariusz Bączkowski
  3. Izabela Mroczek
  4. Andrzej Kaczmarek
  5. Barbara Czeszewska
  6. Janusz Sokalski
  7. Elżbieta Konieczna
  8. Renata Gaj
  9. Przemysław Tomczak
  10. Mirosław Maciejewski
  11. Katarzyna Rębarz
  12. Przemysław Dobrzeniecki

OKRĘG WYBORCZY NR 2 – powiaty: chodzieski, czarnkowsko-trzcianecki, międzychodzki, obornicki, pilski, szamotulski, wągrowiecki, złotowski

1. Krzysztof Paszyk
  2. Jerzy Kado
  3. Joanna Harbuzińska-Turek
  4. Irena Wojciechowska
  5. Estera Serówka
  6. Ryszard Urbański
  7. Mirosław Gawkowski
  8. Anna Korpik
  9. Przemysław Majchrzak
  10. Jan Pikulik
  11. Sławomir Kaczmarek
  12. Renata Małecka
  13. Mateusz Sieradzki
  14. Przemysław Kurdzieko

OKRĘG WYBORCZY NR 3  – powiaty: gnieźnieński, poznański, średzki, śremski, wrzesiński

1. Wojciech Jankowiak

8. Donata Budzińska
  9. Bożena Frankowska
  10. Anna   Majda

OKRĘG WYBORCZY NR 5 – powiaty: jarociński, kaliski, kępiński, ostrowski, ostrzeszowski, pleszewski

1. Krzysztof Grabowski
  2. Jan Grzesiek
  3. Anna Lis
  4. Mikołaj Grzyb
  5. Grażyna Jany
  6. Grażyna Borkowska
  7. Magdalena Matuszyk
  8. Jan Kłysz
  9. Zbigniew Mizerny
  10. Jan Sarnowski
  11. Wioletta Szkopek
  12. Zbigniew Ignor
  13. Elżbieta Cieślak
  14. Nina Adamczewska

OKRĘG WYBORCZY NR 6 – powiaty: gostyński, grodziski, kościański, krotoszyński, leszczyński, nowotomyski, rawicki, wolsztyński

1. Zofia Szalczyk
  2. Julian Jokś
  3. Kazimierz Chudy
  4. Julia Krakowiak
  5. Andrzej Bobrowski
  6. Mariusz Silski
  7. Piotr Curyk
  8. Klaudia Skrzypczak
  9. Janusz  Perski
  10. Błażej Zielonka
  11. Agnieszka Wolnik
  12. Katarzyna Wizner
  13. Ryszard Napierała
  14. Robert Kubiak

Polskie Stronnictwo Ludowe w Wielkopolsce zaprezentowało również 10 tez programowych zawierających warunki dobrego gospodarowania oraz zasady PSL-owskiego pojmowania pomyślnego budowania samorządowej gospodarnej Wielkopolski „Samorząd faktycznym gospodarzem gminy, powiatu, województwa”

1. Zwiększenie możliwości inwestycyjnych samorządów, otwarcie realnych, rzeczywistych możliwości korzystania przez wszystkie samorządy ze środków strukturalnych UE, stworzenie szans rozwojowych dla wszystkich podmiotów poprzez racjonalną politykę w dziedzinie mechanizmów kształtowania limitów zadłużenia budżetów samorządów oraz mechanizmów wyrównywania poziomu dochodów oraz ich dywersyfikacji.
  2. Tworzenie rzeczywistych mechanizmów koordynacji działań ze strony samorządu regionalnego, ale i w określonym zakresie samorządów powiatowych w dziedzinie planowania przestrzennego, planowania strategicznego jak i w poszczególnych politykach sektorowych np. w systemie ochrony zdrowia, rozwoju bazy edukacyjnej, budowy spójności komunikacyjnej.
  3. Wspólne inicjatywy prorozwojowe, inwestycje międzygminne, międzypowiatowe jako droga do uzyskania wyższego poziomu efektywności inwestycji publicznych, racjonalizacji wykorzystania środków, zasobów i majątku komunalnego, a w efekcie wzmacnianie tempa rozwoju gospodarczego.
  4. Samorząd partnerem sfery gospodarki poprzez rozbudowę infrastruktury służącej rozwojowi przedsiębiorczości, wspieranie nowoczesnych, innowacyjnych rozwiązań w organizacji biznesu, instytucji jego otoczenia. Budowanie warunków inkubacji przedsiębiorczości, klasteringu i innych form koncentracji potencjału.
  5. Budowanie instytucji społeczeństwa obywatelskiego oraz dialogu społecznego. Dbałość o zasoby dziedzictwa kulturowego, kultywowanie tradycji i dorobku wcześniejszych pokoleń. Budowa więzi lokalnych i ponadlokalnych, świadomości wspólnotowej i poczucia dumy z przynależności do wspólnoty gminnej, powiatowej czy regionalnej.
  6. Dążenie do równomiernego, zrównoważonego rozwoju oraz spójności terytorialnej w wymiarze regionalnym jak i pozostałych wspólnot samorządowych głównie w dziedzinie kształtowania sieci powiązań komunikacyjnych, równomiernych warunków rozwoju gospodarki ale i w dostępie do innych usług w charakterze publicznym.
  7. Sprzyjanie rozwojowi w wymiarze subregionalnym w oparciu o specyfikę lokalnych potencjałów społecznych i gospodarczych, zasobów naturalnych, środowiskowych, kulturowych, turystycznych z jednoczesnym poszanowanie prawa wspólnot lokalnych do ochrony swego środowiska przed nadmierną ekspansją zewnętrzną.
  8. Realne wsparcie dla stolicy regionu, stolic subregionalnych i większych jednostek miejskich w rozwijaniu usług publicznych wyższego rzędu głównie w zakresie służby zdrowia, kultury, nauki, szkolnictwa wyższego, badań naukowych.
  9. Ochrona zasobów ziemi rolniczej, sprzyjanie budowaniu warunków nowoczesnego, intensywnego ich wykorzystania, tworzenie standardów życia na wsi adekwatnych do standardów miejskich. Budowanie prawidłowej koegzystencji środowisk miejskich i wiejskich.
  10. Upowszechnianie dobrych praktyk, pozytywnych doświadczeń, przenoszenie zweryfikowanych wzorców kultury samorządowej. Sprzeciwianie się patologii samorządowej, walce politycznej na forum samorządu zakłócającej jego istotę i posłannictwo. Stałe podnoszenie samorządowych kwalifikacji.

Przedstawiono również swoisty dekalog – 10. punktów programowych prezentujących #WielkopolskiPunktWidzenia na samorząd.

1. Ekonomia, ekologia, efektywność – energia dla wielkopolskiego samorządu

2. Dobry klimat dla Wielkopolskich przedsiębiorców – odbudowa przemysłu, innowacje i bioekonomia

3. Wielkopolska walka z wykluczeniem społecznym – społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw

4. Wielkopolskie rolnictwo na globalnym rynku i nowoczesny rozwój obszarów wiejskich