Święto plonów, świętem rolników

W minioną niedzielę w gminie Gizałki, położonej w malowniczym miejscu na Nizinie Wielkopolskiej odbyły się dożynki gminno – parafialne. To istotne wydarzenie dla  mieszkańców zostało zorganizowane we wsi Kolonia Ostrowska.

Uroczystości rozpoczęły się nabożeństwem, a następnie zostały zaprezentowane wieńce dożynkowe wykonane z kłosów zbóż i polnych kwiatów, które wzbudziły zachwyt. Istotnym elementem było podzielenie się bochenkiem chleba, który został upieczony z mąki pochodzącej z ostatnich zbiorów. Tego akcentu również nie mogło zabraknąć w Gizałkach.

Wśród zaproszonych gości był Wicewojewoda Wielkopolski Przemysław Pacia, który podczas swojego wystąpienia przypomniał, jak ważne jest pielęgnowanie polskiej tradycji, a rolnikom podziękował za trud, jaki każdego dnia wkładają w swoją ciężką, ale jakże owocną pracę.

Imprezę uświetniła nie tylko słoneczna pogoda, ale także przygotowane występy, zabawy ludowe oraz wspólna zabawa do późnego wieczora. Ceremonię zorganizowała Gmina Gizałki wraz ze Starostwem Powiatowym w Pleszewie. Dożynki są świętem o charakterze dziękczynnym, podczas którego rolnicy są wdzięczni za zebrane plony i liczą na równie urodzajne zbiory w następnym roku.

GALERIA FOTOGRAFII: