Święto Czynu Chłopskiego w Środzie Wielkopolskiej

W niedzielę 12 sierpnia Ludowcy, jak co roku, spotkali się w Środzie Wielkopolskiej z okazji 92. Rocznicy Cudu nad Wisłą nazywanej Świętem Czynu Chłopskiego. Obchody rozpoczęły się od uroczystej Mszy Świętej w Kolegiacie pw. Wniebowstąpienia NMP, po czym uczestnicy wraz ze sztandarami organizacji powiatowych i wojewódzkiej na czele przemaszerowali ulicami miasta pod tablicę pamięci na Starym Rynku, pod którą złożono kwiaty. Obchody zakończyły się wręczeniem Odznaczeń Złotej Koniczynki oraz medali Pamiątkowych za Zasługi dla Ruchu Ludowego im. Stanisława Mikołajczyka dla zasłużonych działaczy Polskiego Stronnictwa Ludowego.

W 1990r. Rada Naczelna Polskiego Stronnictwa Ludowego ustanowiła 15. sierpnia dniem uroczystych obchodów Święta Czynu Chłopskiego. Tego dnia, w rocznicę bitwy warszawskiej stoczonej w 1920r. z bolszewikami, Ruch Ludowy obchodzi Święto, które przypomina o ogromnym wkładzie polskiej wsi w walkę o granicę, obronę niepodległości i utrwalenie suwerenności państwa.

Obchody Święta Czynu Chłopskiego w Środzie Wlkp. rozpoczęto przed 20 laty, z potrzeby upamiętnienia tych wydarzeń, przybliżenia historii naszego narodu i zrozumienia jej. Zorganizowane uroczystości są uhonorowaniem ogromnego poświęcenia mieszkańców wsi, którzy odpowiedzieli na wezwanie Wincentego Witosa i licznie stanęli do walk z wojskami bolszewickimi.

Dla każdego człowieka niezwykle ważnymi są wzorce naszych przodków, z których możemy brać przykład, energię należy więc je kontynuować i przekazywać kolejnym pokoleniom – podkreśliła podczas uroczystości Mirosława Katarzyna Kaźmierczak, współorganizator uroczystości, prezes Zarządu Miejsko-Gminnego PSL w Środzie Wlkp.

Po odzyskaniu niepodległości, po zwycięskim Powstaniu Wielkopolskim w 1919 r., ziemie polskie zostały włączone do niepodległej Polski. Niespełna rok później bolszewicka armia stanęła pod Warszawą, wówczas powołano Rząd Obrony Narodowej na czele z premierem Wincentym Witosem, który wzywał chłopów do stawienia się do armii i obrony odzyskanej przez Ojczyznę niepodległości. Losy bitwy przełamały się pod Radzyminem, wtedy to Wincenty Witos z ministrami wizytował linię frontu, a udało mu się sformułować blisko milionową armię, w której ponad 70% stanowili synowie wsi polskiej, chłopi i włościanie, którzy zdecydowali o zwycięstwie.

GALERIA FOTOGRAFII:

O Święcie Czynu Człopskiego mówiono także w:

TELESKOP godz. 18:30 (7:50)

TELESKOP godz. 21:45 (11:00)

RADIO MERKURY

TVP POZNAŃ