WIELKOPOLSKIE  ŚWIĘTO  PLONÓW  MICHAŁKÓW  2013

Pierwsza niedziela września 2013 roku była okazją do podziękowań za pracę i plony rolnikom wsi Wielkopolskiej. Na murawie lotniska Michałków pomimo wietrznej pogody od rana widać było znaczne poruszenie, a okazałe kukły przy wjeździe na lotnisko były najlepszym drogowskazem dla uczestników Wojewódzkiego Święta Plonów  – że to właśnie tutaj  odbywać się będą Dożynki.

Liczne delegacje, zespoły ludowe, a przede wszystkim rolnicy przybyli do Michalkowa, aby wspólnie sobie podziękować i zarazem poświętować z okazji zakończonych żniw. Uwagę przyciągał  okazały ołtarz  polowy, który umieszczony na scenie, udekorowany został  płodami ziemi z tegorocznych zbiorów i niezliczoną ilością różnokolorowych róż produkcji  miejscowych ogrodników.

Nie zabrakło również pocztów sztandarowych, delegacji z wieńcami z poszczególnych powiatów województwa wielkopolskiego, licznej grupy gości zaproszonych i przede wszystkim miejscowej społeczności. Msza święta celebrowana była  przez Dziekana dekanatu ostrowskiego proboszcza parafii pw. Świętego Wojciecha w Lewkowie ks. Bronisława Chorzępę, który w wygłoszonej homilii z wielkim szacunkiem mówił o pracy na roli  i o  jej  znaczenia w  wyżywieniu narodu.

Kolejnym punktem uroczystości były podziękowania dla licznej grupy  rolników i osób pracujących na rzecz rolnictwa. Na wniosek Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej, posła Piotra Walkowskiego decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Stanisława Kalemby nadano 31 odznaczeń honorowych ‘’Zasłużony dla rolnictwa’’ osobom wyróżniającym się w działaniach i pracy na rzecz obszarów wiejskich. Zostało  również wręczonych 6 odznaczeń im dr. Aleksandra hr. Szembeka za działalność na rzecz rolnictwa i rozwoju wsi wielkopolskiej  – odznaczenie przyznawane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.

Po wręczeniu odznaczeń był czas na składanie życzeń. Wśród znamienitych gości nie zabrakło posła do Parlamentu Europejskiego kol. Andrzeja Grzyba, który przekazał ciepłe życzenia dla całej braci rolniczej od wszystkich wielkopolskich ludowców. Następnie członkowie  Komitetu Organizacyjnego