Władysław Kosiniak-Kamysz oficjalnie zapowiedział – „Już oficjalnie 📣 Będę ubiegał się o urząd prezydenta RP. Wierzę, że wspólnie możemy zmienić naszą Ojczyznę na lepsze. Zbudować Polskę dla wszystkich, nie dla wybranych, Polskę w której chce się żyć. Moim najważniejszym celem i wielkim zobowiązaniem jest odbudowa wspólnoty narodowej. Głęboko wierzę, że nam się uda. Zapraszam wszystkich Was do współpracy. Pracami naszego sztabu pokieruje Magda Sobkowiak. Po czynach ją poznacie, ale jednego możecie być pewni: będzie się działo”

Swoją trasę po Polsce #Kosiniak2020 rozpoczął w sobotę z miłym wielkopolskim akcentem – był gościem Wieczerzy Wigilijnej Środowisk Wiejskich w Rawiczu „Z całego serca dziękuję kołom gospodyń wiejskich, strażakom ochotnikom, członkom izb rolniczych za Wasz wkład w rozwój wsi. To Wy jesteście solą tej ziemi. Dziękuję, że mogłem być tu z Wami na spotkaniu wigilijnym. Ponad 1000 osób, świętujących wspólnie, robi ogromne wrażenie 👏”