Pierwszym przykładem jest projekt zrealizowany przez gminę Lwówek pt. ,,Wielopokoleniowe miejsce wypoczynku mieszkańców wsi Józefowo” , która pozyskała dotację w wysokości 40 000,00 zł w II edycji konkursu Pięknieje Wielkopolska wieś. Zrealizowane przedsięwzięcie polegało na stworzeniu miejsca umożliwiającego integrację mieszkańców i zachęcającego do spędzania przez nich czasu wolnego w sposób aktywny. Powstałe miejsce promuje zdrowy i aktywny tryb spędzania czasu na łonie natury oraz promuje sołectwo jako miejsce atrakcyjne o przyjaznej, rodzinnej atmosferze. Projekt polegał na oczyszczeniu stawu i zagospodarowaniu jego najbliższego otoczenia przez rozlokowanie takich elementów jak hamak ogrodowy, altanka sześciokątna czy ławki. Ponadto w ramach zadania zakupiono elementy tworzące plac zabaw takie jak zjeżdżalnia, huśtawka, piaskownica i ścianka wspinaczkowa. Mieszkańcy czynnie brali udział w wykonaniu zadania realizując roboty brukarskie, wykonując opłotowanie terenu, a także dokonali nasadzeń zakupionych krzewów.

Źródło: http://www.krzysztofgrabowski.eu