Wielkopolscy Ludowcy spotkali się w Poznaniu

W sobotę 9 października w auli Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu odbył się VI Wojewódzki Zjazd Delegatów Polskiego Stronnictwa Ludowego  w Wielkopolsce. Spotkanie było  okazją do podsumowania działalności, podziękowania za dotychczasową pracę,  docenienia i wyróżnienia najaktywniejszych działaczy. Podczas Zjazdu dokonano wyboru nowych władz szczebla wojewódzkiego. Gościem uroczystości był Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Podczas Zjazdu podsumowano pracę i udzielono skwitowania ustępującemu Zarządowi Wojewódzkiemu i pozostałym organom wojewódzkim za działalność w latach 2016-2019.

Dokonano wyboru nowych struktur wojewódzkich Polskiego Stronnictwa Ludowego. Ponownie na stanowisko Prezesa Zarządu Wojewódzkiego wybrany został Andrzej Grzyb. Delegaci wybrali także nowy skład Wojewódzkiego Sądu Koleżeńskiego i Wojewódzkiej Komisji Rewizyjnej. Ponadto wybrano przedstawicieli do Rady Naczelnej PSL oraz Delegatów na XIII Kongres PSL.

Zjazd był również okazją do podziękowania za dotychczasowy wysiłek i aktywność na rzecz rozwoju naszej organizacji. Organy Naczelne PSL uhonorowały zasłużonych członków medalem im. Wincentego Witosa, Złotą Koniczynką oraz Medalem za zasługi dla Ruchu Ludowego im. Stanisława Mikołajczyka.  Prezydium Zarządu Wojewódzkiego, wręczyło z kolei medale im. Stanisława Mikołajczyka.

Zjazd podziękował również ustępującym Prezesom Zarządów Powiatowych PSL w Wielkopolsce, a także wyróżnił dziesięć najlepszych organizacji powiatowych PSL minionej kadencji.

Jako Prezes Zarządu Powiatu Kaliskiego dostąpiłem zaszczytu odbioru nagrody za II miejsce w rankingu Aktywności Organizacji Powiatowych PSL województwa Wielkopolskiego w kadencji 2016-2019.

W trakcie Zjazdu odbyła się również konferencja prasowa z udziałem parlamentarzystów, samorządowców i Prezesa PSL Władysława Kosiniaka-Kamysza. To właśnie na niej, Prezes PSL zapowiedział złożenie wniosku o skrócenie kadencji Sejmu. To z serca Wielkopolski padły słowa „Demonstracje poparcia członkostwa Polski w UE są ważne, lecz przez ostatnie 6 lat niewiele dały. Szkodliwe działania rządu PIS trzeba jak najszybciej zakończyć. Dlatego składamy wniosek o skrócenie kadencji Sejmu i rozpisanie nowych wyborów”.

/KG/