Była to jedna z dwóch oficjalnych uroczystości wręczenia certyfikatów, po których Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzeszać będzie 105 podmiotów, wśród których znajdują się m.in. producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce.

Zobacz również: Uroczystość wręczenia Certyfikatów Członkowskich Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 31 regionów europejskich, w tym 10 polskich. Na terenie Województwa Wielkopolskiego funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia żywności regionalnej wysokiej jakości.

Szczegółowe informacje na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdują się na stronie www.culinary-heritage.com.

W Poznaniu zostały wręczone certyfikaty i tabliczki z logo Sieci następującym podmiotom:

• Bene Sp. z o.o. (Lubiń)
  • PASTELA Restaurant&Cafe (Poznań)
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie (Czarnków)
  • Restauracja DELICJA (Poznań)
  • Piekarnia KUCZ (Nowy Tomyśl)
  • „Piekarnia Junikowska” Czesław Jurgiel (Poznań)
  • Gospodarstwo Agroturystyczne Sycyn pod Lipą, Mariola Bzdręga (Sycyn)
  • Pasieka Jagodno Jan Kulma (Jagodno)
  • Restauracja Ratuszowa, Wytwórnia Lodów MIŚ, P.H.U. Ewa Pomes (Luboń)
  • CAMELEON (Głubczyn)
  • OLEJARNIA Zakład wytłaczania oleju i wyrób kitu, Krzysztof Gałkowski (Grodzisk Wielkopolski)