TAK 69 LAT TEMU WALCZONO O POZNAŃ

69 lat temu zakończyła się walka o Poznań oraz okupacja niemiecka miasta. Ostateczne walki o stolicę wielkopolski rozegrały się dokładnie 23 lutego 1945 na terenach Parku Cytadeli i Winograd. Pamięć poległych w tych walkach uczczono w niedzielę składając kwiaty pod pomnikami: żołnierzy radzieckich, cytadelowców i żołnierzy alianckich na Cytadeli. W imieniu Posła do PE Andrzeja Grzyba kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym walczących o wyzwolenie stolicy Wielkopolski złożyła asystentka Paulina Jurkiewicz.

Po uroczystościach oficjalnych na Winogradach odbyło się widowisko historyczno-rekonstrukcyjne „Bitwa o Poznań” organizowane przez Stowarzyszenie Poznańska Grupa Rekonstrukcji Historycznej WARTA. W uroczystościach rocznicowych udział wziął m.in. Wojciech Jankowiak Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

Główne walki wyzwalające Poznań spod okupacji niemieckiej trwały od 24 stycznia do 23 lutego 1945 r. Ich punktem kulminacyjnym był pięciodniowy szturm na Fort Winiary, czyli poznańską Cytadelę. Po wygranej, miasto przeszło w ręce sowieckie. W Bitwie o Poznań zginęło 10 000 czerwonoarmistów i 700 Polaków.

Galeria części oficjalnej

Galeria widowiska

Relacja w Teleskopie (od ‚3:38)

{flike}