Słupeccy ludowcy najlepsi w Wielkopolsce

Wicemarszałek Sejmu RP, Poseł Ziemi Słupeckiej Eugeniusz Grzeszczak będzie przez kolejne cztery lata szefem Polskiego Stronnictwa Ludowego w powiecie słupeckim. W sobotę 16 czerwca na IV Powiatowym Zjeździe Sprawozdawczo – Wyborczym został w głosowaniu tajnym jednogłośnie wybrany Prezesem Zarządu Powiatowego PSL w Słupcy.

Ludowcy szczegółowo podsumowali cztery lata swojej działalności w powiecie słupeckim. Mówili przede wszystkim o wynikach wyborów parlamentarnych i samorządowych, a także o sytuacji wewnętrznej stronnictwa.

„Mieszkańcy powiatu słupeckiego nam ufają, ponieważ wielokrotnie udowadnialiśmy, że potrafimy zadbać o istotne dla nich sprawy. Mamy swoją silną reprezentację w samorządzie powiatowym i w samorządach wszystkich gmin Ziemi Słupeckiej. Nasi kandydaci na radnych, wójtów, burmistrzów osiągają duże poparcie społeczności lokalnych. W minionych wyborach parlamentarnych byliśmy jednym z ośmiu powiatów w Polsce, gdzie zwyciężyło Polskie Stronnictwo Ludowe. Na tą bardzo dobrą ocenę składa się codzienna praca, za którą wszystkim ludowcom i naszym sympatykom serdecznie dziękuję.” – mówił w swoim sprawozdaniu Prezes Eugeniusz Grzeszczak.

Członkowie Polskiego Stronnictwa Ludowego wybrali dwudziestoczteroosobowy Zarząd Powiatowy, Powiatową Komisję Rewizyjną, a także dwudziestu delegatów, którzy będą reprezentować powiat na lipcowym zjeździe wojewódzkim w Poznaniu. Delegatem powiatu na Kongres PSL został Poseł Eugeniusz Grzeszczak.

Gośćmi Zjazdu byli Prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Poznaniu, Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, Wicewojewoda Wielkopolski Przemysław Pacia i członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

„Od kilku lat prowadzimy ranking aktywności organizacji powiatowych PSL w województwie wielkopolskim. Sumując jego wyniki za ostatnie cztery lata okazało się, że powiat słupecki zajął bezapelacyjnie pierwsze miejsce. Dlatego często was i wasze działania stawiam jako wzór do naśladowania w innych miejscach naszego dużego województwa.” – chwalił słupeckich ludowców Prezes Andrzej Grzyb.

Zjazd był także doskonałą okazją do wręczenia odznaczeń i wyróżnień. Najwyższe odznaczenie w Polskim Stronnictwie Ludowym, Medal imienia Wincentego Witosa otrzymał Bolesław Herudziński z gminy Lądek. Złotą Koniczynką uhonorowany został Przewodniczący Rady Powiatu Tadeusz Krotoszyński, a Medalem imienia Stanisława Mikołajczyka – Marian Łyskawiński z gminy Zagórów. Szeregi ludowców zasilili także nowi członkowie. Legitymacje i zielone koniczynki – symbol stronnictwa otrzymało dwadzieścia pięć osób.

Po południu w ramach obchodów powiatowego Święta Ludowego w kościele pod wezwaniem błogosławionego biskupa Michała Kozala została odprawiona msza święta w intencji ruchu ludowego. Potem członkowie Polskiego Stronnictwa Ludowego tradycyjnie już zasadzili nowe drzewa w Parku imienia Jana Pawła II.

GALERIA FOTOGRAFII: