•  Pani Edyta Owczarzak, dyrektor PCPR w Wągrowcu w wykładzie „Ubezwłasnowolnienie – strach czy niewiedza ?” przedstawiła prawne uwarunkowania ubezwłasnowolnienia całkowitego i częściowego osób w różnym wieku.
  • Pani Dorota Kinal, Wicekurator  Kuratorium Oświaty w Poznaniu mówiła o roli szkoły w wychowaniu w zakresie poszanowania ludzi starszych. Położyła szczególny nacisk na kształtowanie umiejętności etycznych dzieci w różnym wieku.
  • Prezentacja „Starsi-niewykluczeni” została przygotowana przez Panią Mirosławę Katarzynę Kaźmierczak, Prezes Oddziału Wielkopolskiego Stowarzyszenia „KFK”. Pani Prezes przede wszystkim zajęła się prawem do gwarantowanych świadczeń zdrowotnych z zakresu:
    •  podstawowej opieki zdrowotnej
    • opieki długoterminowej
    • Konferencję zakończył Pan Tomasz Kranc, Wicestarosta Powiatu Wągrowieckiego, który przedstawił sytuację Szpitala Powiatowego w Wągrowcu.

Nad przebiegiem spotkania czuwały: Prezes Koła Małgorzata Strzelecka i Wiceprezes Halina Jarmuszkiewicz. W spotkaniu uczestniczyły członkinie i sympatycy Koła oraz pracownicy Urzędu Gminy w Wągrowcu a wśród nich Pani Dorota Chojnacka-Szymczak Sekretarz gminy. Konferencja była doskonałą formą integracji różnych środowisk, dostarczyła sporo wiedzy na temat wykluczenia społecznego a odbyła się w świetlicy wiejskiej, dzięki uprzejmości Pani Aliny Kopniewskiej, Prezes Stowarzyszenia „Strzecha” Potulice.

„Wspinać się tak mozolnie na tę górę, żeby dowiedzieć się, że ta góra nazywa się starość. Oczekiwać wspaniałego widoku ze szczytu, a ten widok – to śmierć. Lęk młodości przed starością to lęk przed szczytem.”
                                                                                                                                    Anna Kamieńska