Spotkanie wojewódzkiego zespołu zarządzania kryzysowego ws. rekompensaty strat powstałych przez nawałnice w południowej Wielkopolsce

We wtorek, 13 września,  na wniosek Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego oraz Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja Grzyba odbyło się spotkanie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego ws. rekompensaty strat powstałych przez nawałnice z 5 września. Spotkanie odbyło się w najbardziej poszkodowanej gminie – Blizanowie. W spotkaniu uczestniczyli przewodniczący Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego Wojewoda Piotr Florek oraz liczni przedstawiciele lokalnych władz samorządowych

Podczas spotkania Zespołu Zarządzania Kryzysowego przekazano informacje o wstępnych szacunkach szkód. Jest to ponad 17 300 000zł o które wojewoda wielkopolski zwrócił się do ministra spraw wewnętrznych i administracji. Prawdopodobnie w piątek zapadnie decyzja co do kwoty pomocy oraz zasad wypłacania. Kwota o którą wojewoda wystąpił do ministerstwa dotyczy tylko szkód w budynkach mieszkalnych. Inną sprawą jest  pomoc dla rolników za zniszczone uprawy w wysokości 5000zł. Zniszczona infrastruktura będzie rekompensowana w postaci promesy.

5 września nad powiatami kaliskim, kępińskim, ostrzeszowskim, pleszewski i ostrowskim przeszła nawałnica, która dokonała ogromnych zniszczeń. W samej gminie Blizanów, która została najbardziej poszkodowana przed nawałnice, zniszczonych zostało 179 budynków mieszkalnych, w tym 69 przypadkach wiatr całkowicie zerwał dach oraz 320 budynków gospodarczych.