Spotkanie otworzył Pan Prezes Piotr Walkowski, który przywitał zaproszonych gości. Pan Prezes przedstawił założenia konkursu, jakim jest promocja grzybów, te kwestie należy rozumieć szerzej, jako ekspansję grzyba nie tylko pod strzechami, ale także w lokalach gastronomicznych. Grzyby dostępne są przez cały rok, także w formie mrożonek i zapraw. W dniu 8 czerwca br. odbędzie się Festiwal Grzyba, kilkanaście potraw zostanie przedstawionych w środowisku gospodyń wiejskich. Pan Prezes poprosił o głos przedstawiciela Polskiej Akademii Smaku. Pan Witold Wróbel stwierdził, iż pomysł, aby promować na rynku wewnętrznym dobrą żywność jest dobry, szczególnie iż grzyby i szparagi to artykuły rolnicze, które zniknęły nagle z rynku. Powinniśmy współpracować z Panem Hubertem Gonerą, reprezentującym Kulinarny Poznań.

Pan Hubert Gonera – Dyrektor Landbrand poinformował, iż niebawem odbędzie się spotkanie przedstawicieli dwunastu poznańskich restauracji, w których dobry produkt ma duże znaczenie. Celem tego spotkania i dalszych działań jest skrócenie łańcucha odbiorców, połączenie bezpośrednie rolników z mistrzami kuchni. Powinniśmy zbudować modę na regionalne produkty. Odbędą się cztery festiwale, zostaną wyznaczone wspólne daty, we wszystkich restauracjach objętych tą inicjatywą w określonych dniach zostaną zaproponowane klientom wkładki do menu ( przez okres 3 tygodni), w przystępnych cenach można będzie spróbować ciekawych potraw. Siłą tej inicjatywy jest liczba restauracji, około dwudziestu, które mają po swojej stronie media, zainteresowane taką akcją. Promowane będą:

  •     szparagi (maj-czerwiec),
  •     pierzaste, tj. drób gęsi i kaczki (jesień),
  •     grzyby i owoce lasu (jesień) oraz
  •     ryby i owoce morza.

Celem tej akcji jest próba współpracy producentów z restauratorami oraz sprawdzian dostaw i samego produktu, a także połączenie mieszczucha ze wsią. W kolejnych latach planowana jest promocja wieprzowiny i wołowiny.

Pani Ewa Rosik reprezentująca ARR stwierdziła, iż ARR planuje stworzenie z WODR portalu internetowego, na którym nastąpi połączenie producentów. Jeżeli chodzi o konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę z grzyba” ARR zapewnia patronat Prezesa ARR, ale również wsparcie finansowe, w postaci nagród dla zwycięzców. Kolejnym projektem jest wykorzystanie rynków takich jak Rynek Wielkopolski, Wildecki, Jeżycki czy Łazarski dla podobnych eventów. Połowa rynku będzie wypełniona producentami, a druga kucharzami. Kucharze częstują potrawami i dają recepturę, to pobudza konsumenta do myślenia. Będzie również kręcony odcinek pilotażowy programu sponsorowanego przez Koleje Wielkopolskie pt. „Kolej na Wielkopolski Smak”. Jeden z odcinków będzie poświęcony właśnie grzybom.

Pan Ryszard Jaworski – Dyrektor WODR w swej wypowiedzi zaznaczył, iż do WODR-u późno dotarła informacja o konkursie, dopiero 22 stycznia br. Została już jednak oddelegowana kompetentna osoba do pracy w Komisji Konkursu Kulinarnego na „Najsmaczniejszą potrawę z grzyba” Jest nią Pani Danuta Wnuk – doradca z Zespołu Doradczego Powiatu Ostrowskiego. Pan Dyrektor R. Jaworski zobowiązał doradców WODR w Poznaniu do promowania idei konkursu w terenie oraz do włączania się w organizację I etapu, poza tym przekazano informacje o konkursie do KGW oraz lokalnych restauracji. W kwestii formalnej Pan R. Jaworski miał zastrzeżenie, co do regulaminu i konieczności przeprowadzenia degustacji w etapie I dla 50-ciu osób. Stwierdził, iż jest to często problem dla KGW, czy nie można byłoby podejść do tej liczby elastycznie i dopuścić zgłoszenia, w których degustacja odbyła się dla 30-tu osób? Do końca czerwca odbędzie się dużo imprez organizowanych przez WODR, gdzie można promować potrawy z grzyba, na Targach w Gołaszynie, czy na Dniach Pola.

Pan Prezes Piotr Walkowski powiedział, iż liczba 50 to bariera, którą przyjęto, aby nie zostać zasypanym zgłoszeniami mniejszymi. Te prezentacje można przeprowadzać przy okazji spotkań wigilijnych i noworocznych. Grzyb w menu cały czas powraca, na forach rolniczych będą serwowane potrawy z grzyba, nie długo Wielkanoc i znów grzyb zagości na naszych stołach. Pan Prezes zaprosił wszystkich w niedzielę do Rawicza, gdzie będzie serwowany Jutrosiński Przysmak, u państwa Drożdżyńskich, którzy propagują grzyby shitake.

Pan Marek Beer – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego stwierdził, iż warto byłoby zrobić mapę truflową, ponieważ miejsca występowania trufli są powtarzalne. Przypomniał o Sieci dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której właścicielem jest Marszałek Województwa Wielkopolskiego, zwrócił się do mediów aby nie zapominały o tym fakcie.

Pan Ireneusz Kozecki – Dyrektor Biura WIR powiedział, iż idea promowania potraw z grzybów jest pomysłem Izby. Izba się włącza w ten projekt, mamy regulamin i wolę współpracy ze wszystkich stron.

Pan Krzysztof Grabowski – członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego podsumował, iż temat ten jest mu znany od listopada. Rola Urzędu Marszałkowskiego została zadeklarowana w kwestii WODR. W kwestiach finansowych można wystąpić z wnioskiem do KSOW-u, aby wesprzeć to przedsięwzięcie. Najlepiej jeżeli udokumentowalibyśmy wkład własny do tej imprezy. Pan Prezes Piotr Walkowski poinformował, iż wkład własny to opłacenie podczas wydarzeń izbowych degustacji dla 50-ciu osób, możemy te kwestie udokumentować.

Proponowane działania:

  •     zbudowanie bazy producentów i próba połączenia z odbiorcami,
  •     promocja produktu w Wielkopolsce, ale też poza nią ( Warszawa, Bruksela),
  •     ekspansja na większe miasta wielkopolskie np. Kalisz,
  •     projekt noc restauracji, do tej pory tylko restauracje poznańskie brały udział, można rozszerzyć ten projekt na większą skalę,
  •     ustalono termin 8 marca (Święto Kobiet w Południowej Wielkopolsce), jako okazję do wymiany pomysłów i przemyśleń.

Monika Szkudlarek
Biuro WIR w Poznaniu

Źródło: http://www.wir.org.pl/aktualne/spotkanie_z_grzyba.htm

{flike}