Spotkanie Wielkopolskiego PSL inaugurujące obchody Roku 100-lecia odzyskania Niepodległości oraz 100-lecia Powstania Wielkopolskiego, zgromadziło tłumy przyjaciół na sali Ośrodku Sportu i Rekreacji w Kępnie.

Na zaproszenie Prezesa Wielkopolskiego PSL, Posła do PE Andrzeja Grzyba odpowiedziało ponad 500 osób. Wśród uczestników spotkania byli m.in. Poseł na Sejm RP Krzysztof Paszyk, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, wieloletni Poseł Józef Racki, biskup kaliski Edward Janiak

Słowami ” Ruch ludowy ma od początku charakter powszechny i narodowy. Tak jest i dziś. To przesłanie i zobowiązanie dla działaczy w 100-lecie niepodległości […] Jesteśmy tylko ludźmi i błędy nam się zdarzają. Potrafimy za nie przeprosić, co nie jest spotykane w dzisiejszej polityce […] To droga na skróty, ale prowadzi donikąd. Nie warto nią podążać…” swoją obecność podkreślił także Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz

Uroczystość rozpoczęła się tradycyjnym Polonezem i Mazurem w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca Przygodzice. O oprawę muzyczną w trakcie spotkania zadbała również Kapela z Brzezin. Spotkanie było okazją do wręczenia wyróżnień zasłużonym działaczom na rzecz Ruchu Ludowego.