Stanisław Kalemba wyraził szacunek i podziw dla całej branży piekarskiej, dzięki której chleb zachowuje tradycyjne walory smaku i zapachu, a także zdobywa uznanie na międzynarodowych targach.

Wśród tematów konferencji znalazły się m.in.: doskonalenie technologii piekarskiej, wykorzystanie nowoczesnych kanałów dystrybucji oraz przyszłość piekarstwa w Polsce na tle zachodzących zmian.

Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej Bronisław Wesołowski, odnosząc się do poziomu spożycia pieczywa w Polsce, podkreślił, że można je zwiększyć produkując chleb mieszany i żytni na naturalnym zakwasie, o wysokich walorach smakowych oraz chleb z naturalnymi dodatkami typu czosnek, pomidory, nasiona.

W konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora piekarskiego i cukierniczego, przedstawiciele inspekcji sanitarnej oraz przedstawiciele mediów. Dyskusji towarzyszyły: Konkurs Piekarski i degustacja produktów. Najlepszym zostały wręczone dyplomy i statuetki w kilku kategoriach pieczywa, wybrano także najładniejsze stoisko wystawiennicze.

Konferencja zorganizowana została w gmachu ministerstwa rolnictwa przy współudziale redakcji Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, Rady Gospodarki Żywnościowej, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajowej Rady Drożdżownictwa.

Źródło: www.minrol.gov.pl

{flike}