Sposoby na kryzys europejski – za nami pierwsza debata programowa PSL-PJN „Centrum dla Polaków”

W dniu dzisiejszym odbyła się pierwsza debata PSL – PJN zatytułowana „Impuls dla Europy. Mniej regulacji, więcej konkurencyjności.” W pierwszym zespole programowym zasiadł między innymi Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb.
[ZDJĘCIA]

Uczestnicy spotkania, które miało miejsce w gmachu Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego rozmawiali o budżecie, pakiecie fiskalnym i przyszłości Unii w dobie kryzysu. Polskiego Stronnictwo Ludowe reprezentowali Wicepremier, Minister Gospodarki, Prezes PSL Janusz Piechociński, Posłowie do PE Andrzej Grzyb oraz Jarosław Kalinowski, natomiast w imieniu ugrupowania Polska Jest Najważniejsza głos w debacie zabrali Eurodeputowani Paweł Kowal (Prezes PJN) i Marek Migalski oraz Paweł Poncyliusz.

Przez ponad godzinę uczestnicy dyskusji rozmawiali o tym jak Polska wygląda na tle innych krajów naszego kontynentu i co zrobić by wyglądała lepiej.

Wszyscy mówią o potrzebie debaty i debatują sami z sobą. Tylko PSL i PJN pokazują, że można rozmawiać pomiędzy środowiskami, które dotąd w historii były po różnych stronach barykady, ale mają jedną wspólną cechę: kulturę debaty, szacunek dla partnera. Nie kierują się filozofią wyrzynania watahy i mają świadomość, że w tej przestrzeni polityki trzeba szukać tego, co wspólne, a nie tego co różni – mówił Wicepremier Janusz Piechociński.

Mam nadzieję, że poprzez dzisiejszą i kolejne debaty uda nam się wywołać taką naturalną umiejętność rozmowy o sprawach, które czasami dzielą. Byłoby to ważne spełnienie tej misji, którą sobie złożyliśmy przy powołaniu projektu „Centrum dla Polaków” – dodał Poseł Andrzej Grzyb.

Fot: Wiesław Sumiński / FB

[ZDJĘCIA]

Więcej o debacie na stronach:

www.tvp.pl – WIADOMOŚCI [12:50]

www.tvp.info – Serwis-info [5:16]

www.money.pl – Debata PSL-PJN: globalizacja, kryzys, Unia Europejska

www.wiadomosci.gazeta.pl – Piechociński: Pamiętamy o UE tylko jak zamrozi…

www.money.pl/gospodarka – Debata PSL-PJN: O Apple, Naszej Klasie

www.mariusz-pankowski.salon24.pl – Centrm PSL-PJN czy Platforma Oburzonych