SPACER ŚLADAMI HISTORII

Przeszłość zachowana w pamięci staje się częścią teraźniejszości”.

(Tadeusz Kotarbiński)

Z inicjatywy Koła Terenowego Powiatu Wągrowieckiego Stowarzyszenia „Krajowe Forum Kobiet” w dniu 11 kwietnia br. odbył się spacer patriotyczny członkiń, sympatyczek i sympatyków Koła do miejscowości Bukowiec (gm. Wągrowiec, powiat wągrowiecki), miejsca masowej egzekucji Polaków rozstrzelanych w lesie, 8 grudnia w 1939 roku przez hitlerowców w ramach „akcji Tannenberg”. Prezes wągrowieckiego Forum Kobiet Małgorzata Strzelecka podkreśliła, że spacer, spotkanie w tym miejscu i w tym czasie nie są przypadkowe, ponieważ kwiecień jest Miesiącem Pamięci Narodowej. Jest to okazja aby odtworzyć w  pamięci istotne wydarzenia, które miały miejsce w historii naszego narodu oraz oddać cześć Polakom, którzy walczyli i ginęli za Polskę. Historię miejsca straceń przybliżył animator PTTK pan Stefan Strychalski. Zapalenie zniczy przez uczestników spaceru świadczy o tym, że nie zapomnieliśmy o nich.

Następnie uczestnicy spaceru udali się do centrum wsi Bukowiec i z zainteresowaniem  obejrzeli bunkier należący kiedyś do linii obronnej Gołańcz – Wągrowiec. Pan Strychalski w bardzo interesujący sposób przedstawił jego historię.

Spotkanie zakończyło się ogniskiem przygotowanym przez państwa Magdalenę i Stefana Strychalskich, grą na gitarze i  wspólnym śpiewem. Pogoda była piękna więc i kiełbaski pieczone nad ogniskiem i ciasto serwowane przez gospodarzy smakowały wybornie.

Wszyscy byli zadowoleni i podkreślali, że warto w przyszłości organizować tego typu spacery pozwalające mile spędzić czas, lepiej poznać historię i urodę swojej małej ojczyzny.