Zgodnie z pięcioletnią tradycją wielkanocnych spotykań organizowanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą do świątecznego stołu zasiadły delegacje samorządu rolniczego z całej Wielkopolski, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń działających na terenach wiejskich oraz przedstawiciele instytucji działających w otoczeniu rolnictwa. Spotkanie swoją obecnością zaszczycili także: Andrzej Grzyb Poseł do Parlamentu Europejskiego, Andżelika Możdżanowska Senator RP, Krzysztof Grabowski Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, Irena Frąszczak Zastępca Dyrektora Oddziału Regionalnego KRUS w Poznaniu, Mirosława Katarzyna Kaźmierczak Zastępca Dyrektora Oddziału Regionalnego KRUS w Poznaniu, Andrzej Bobrowski Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu, Ryszard Jaworski Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Adam Błochowiak Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu, Piotr Walkowski Prezes Zarządu Wojewódzkiego Związku Zawodowego Centrum Narodowe Młodych Rolników a także Krzysztof Przygoński Członek Zarządu WIR i Ireneusz Kozecki Dyrektor WIR. W spotkaniu uczestniczyli także samorządowcy z terenu powiatów pleszewskiego, jarocińskiego, ostrowskiego i kaliskiego. Śniadanie Wielkanocne Środowisk Wiejskich zgromadziło przy wspólnym stole w sumie 800 osób.

ZOBACZ NAGRANIE 

Uczestników uroczystości przywitała miejscowa kapela PLESZEWIOKI, następnie nadszedł czas na życzenia z okazji zbliżających się Świat Wielkiej Nocy, które wprawiły gości w świąteczny, radosny nastrój.

Coroczne śniadania wielkanocne są nie tylko okazją do spotkania w tym wyjątkowym przedświątecznym czasie, ale mają także na celu kultywowanie pięknych tradycji związanych z Wielkanocą, w tym także tradycji kulinarnych. Posiłek, na który zaproszono uczestników spotkania składał się z potraw nieodłącznie związanych z Wielkanocą. Był żur wielkanocny z jajkiem, biała kiełbasa, jajka faszerowane, wędliny oraz ciasta.

W ramach Śniadania Wielkanocnego Środowisk Wiejskich odbył się Przegląd Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych. Przygotowane ekspozycje zachwycały świątecznymi potrawami i wypiekami, ale także przepięknymi ręcznie wykonanymi dekoracjami, wśród których dominowały pisanki, zdobione najróżniejszymi technikami oraz wielkanocne palmy.

Wielkanoce stoły zostały przygotowane przez:

Koło Gospodyń Wiejskich Michałów Drugi
Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie
Urząd Miasta I Gminy Pleszew
Koło Gospodyń Wiejskich Stary Kiączyn i Petryki
Koło Gospodyń Wiejskich Ceków Kolonia
Koło Gospodyń Wiejskich w Czerminie
Koła Gospodyń Wiejskich z Dobrzycy
Koła Gospodyń Wiejskich Tomice
Stowarzyszenie Kreatywnych Gospodyń Wiejskich w Gorzycach Wielkich
Gospodyń z Gminy Kotlin
Zespół Szkół Przyrodniczo – Politechnicznych CKU w Marszewie
Spotkaniu towarzyszył ogłoszony kilka tygodni wcześniej konkurs na wielkanocny wypiek. Podczas Wielkopolskiego Śniadania Środowisk Wiejskich odbyło się jego podsumowanie oraz wręczenie nagród laureatom. W ramach konkursu przygotowane zostały wielkanocne baby, kruche mazurki, serniki oraz wiele innych słodkich wypieków.

Laureatami konkursu zostali:

KGW z Koszkiew – Dorota Witaczak – Babka Majonezowa
KGW z Sowiny – Marlena Owczarska – Mazurek Wielkanocny
KGW z Sowiny Romana Grabarek – Babka Zebra
KGW z Łagiewnik – Ewa Bartkowiak – Pasha
KGW Benice – Halina Borowczyk – Mazurek bakaliowy
KGW Wróżewy – Mariola Robak – Sernik
KGW Salnia – Janina Kominek – Mazurek
KGW z Nowej Wsi – Halina Wałęsa – Staropolska babka świateczna, Babka marmurkowa
Stowarzyszenie KGW „Gosposia” z Goliny – Mazurek
KGW z Ludwiny – Mazurek
Foto
KGW z Lenartowic – Zdzisława Furmankiewicz – Babka ucierana
KGW z Mieszkowa – Maria Antoniewicz – Tort świateczny czyli pijany przekładaniec
KGW z Mieszkowa Maria Ochowiak – Ciasteczka świąteczne i Łamaniec żydowski
Daniela Królak Koło Włościanek w Żegocinie – Sernik brzoskwiniowo-kokosowy
Dorota Serafin Koło Włościanek w Żegocinie – Mazurek żurawinowy
Monika Górska – Mazurek 4-warstwowy
KGW z Niniewa – Mazurek Zosi oraz Babka kolorowa
KGW z Piekarzewa – Gabriela Marcinkowska – Babka duża kręcona
KGW ze Skrzypni – VENUS oraz Chrupacz
KGW z Izbiczna – Bożena Piękna – Pyszny sernik
KGW ze Starego Kiączyna i Petryk – Dagmara Kubiak – Pawi ogon
Daniela Krawczyk – Babka ucierana
KGW w Toporowie – Halina Frankowiak i Stefania Kaźmierska – Tort wielkanocny
KGW Pieruchy – Seidel Zofia – Kosz wielkanocny
KGW z Psienia Ostrów – Sernik oraz Babka Majonezowa
KGW z Rokutowa – Szymczak Władysława – Babka Majonezowa
KGW Osieka – Tulipan
KGW z Kuźni – Katarzyna Dogoda – Babka migdałowa z odrobiną kakao
KGW z Kuźni Arleta Ogrodowicz – Sernik Wielkanocny
Uczestnicy Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie pod nadzorem Gabrieli Kupczyk – Jajko wielkanocne
Ilona Nowicka – Tort wielkanocny
KGW z Gołuchowa – Kontczak Maria – Cytrusek
Anna Danielkiewicz – Wielkanocne babeczki
KGW w Stęgoszy- Babka tulipan; Sernik Marysi; Wielkanocna babka drożdżowa
KGW Chełmce – Juszczak Maria – Sernik
KGW Wysogotówek – Barbara Bachorz – sernik
Spotkanie swoim występem uświetnili Zespół Salonowy z Żegocina, Zespół Akordeonowy z Kotlina oraz kapela Pleszewioki. Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski podziękował gościom za liczne przybycie oraz wszystkim, którzy włożyli trud w przygotowanie spotkania.

Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.

 

Źródło: http://www.wir.org.pl/aktualne/sniadanie2014.htm

Zobacz również: http://wlkp24.info

{flike}