– „Smaki Regionów”, kolejny raz prezentowane w Wielkopolsce, są także elementem promocji wielkiej kampanii „Trzy znaki jakości” – „Chronionego Oznaczenia Geograficznego”, „Chronionej Nazwy Pochodzenia”, ale także „Gwarantowanej Specjalności Tradycyjnej” – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas uroczystości otwarcia.

– Nie dałoby się zorganizować tego przedsięwzięcia, gdyby nie wspaniały, polski surowiec rolny, który produkowany jest nadal w gospodarstwie rodzinnym, które w tej nowej perspektywie finansowej będzie mogło skorzystać ze szczególnego wsparcia – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Pawilon regionów jest miejscem, gdzie zwiedzający mogą spróbować wyśmienitych wyrobów i potraw, które oparte są o miejscowe produkty, charakterystyczne dla poszczególnych terenów Polski. Jest to doskonała okazja do przypomnienia sobie smaków dzieciństwa i zapoznania się z bogactwem polskiej kuchni.

Wystąpienie ministra Sawickiego podczas ceremonii otwarcia Smaków Regionów

Zobacz również: 

www.minrol.gov.pl – Nasze Kulinarne Dziedzictwo 

www.minrol.gov.pl – Otwarcie targow Polagra

www.umww.pl – Otwarcie Polagry 2014 z udzialem Prezydenta RP

Źródło: http://www.minrol.gov.pl – Smaki Regionow