SEKRETARZ STANU TOMASZ JĘDRZEJCZAK GOŚCIŁ W WYSOCKU WIELKIM

{flike}

Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Tomasz Jędrzejczak uczestniczył w oddaniu do użytku kompleksu boisk sportowych Orlik 2012 w Wysocku Wielkim w gminie Ostrów Wielkopolski.

W poniedziałkowe popołudnie 2 czerwca 2013r. uroczystego przecięcia wstęgi dokonali ponadto:  Piotr Walkowski poseł na Sejm RP, Paweł Rajski  starosta ostrowski, Piotr Kuroszczyk wójt gminy Ostrów Wlkp. Piotr Śniegowski  przewodniczący Rady Gminy Ostrów Wlkp., Henryk Kwiecień  radny gminy Ostrów Wlkp., Ksiądz Kanonik  Jan Henryk Witkowski proboszcz parafii w Wysocku Wielkim, Alicja Wawrzyniak Dyrektor Przedszkola Publicznego w Wysocku Wielkim oraz sołtys wsi Ryszard Dymny.

Wśród zaproszonych gości byli także Sabina Dachowska asystent Posła do PE Andrzeja Grzyba, Mieczysław Knychała Prezes Klubu Olimpijczyka im. Mariana Matysiaka oraz polscy medaliści olimpijscy: Zenon Licznerski i Marek Łbik, a także Michał Walkowski Prezes LKS Orzeł Wysocko Wielkie oraz Karol Lubieniecki Wicerezes.

Kompleks sportowy powstał w ramach programu MOJE BOISKO-ORLIK 2012 przy Gminnym Ośrodku Kultury w Wysocku Wielkim. W skład kompleksu wchodzi boisko ze sztuczną nawierzchnią do gry w piłkę nożną o wymiarach  62 x 32, boisko wielofunkcyjne z nawierzchnią poliuretanową do koszykówki, piłki ręcznej i siatkówki o wymiarach 19,10 x 32,10 oraz  pomieszczenie socjalno – sanitarne.

Sekretarz Stanu Tomasz Jędrzejczak pogratulował władzom lokalnym przedsiębiorczości oraz zaangażowania w pozyskanie środków i zrealizowanie budowy kompleksu sportowego Orlik 2012, który jest już trzecim takim obiektem na terenie gminy Ostrów Wielkopolski. Dzieciom i młodzieży życzył jak najlepszego wykorzystania czasu spędzonego na uprawianiu sportu i rozwijania swoich umiejętności w obszarze sportu.

Obecni na uroczystości goście mieli możliwość obejrzenia pięknego programu artystycznego o tematyce sportowej w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Wysocku Wielkim.

Na zakończenie uroczystości odbyły się mecze inauguracyjne, w których zwyciężyli: 1 miejsce –LKS Orzeł Wysocko Wielkie; 2 miejsce- Pracownicy Urzędu Gminy; 3 miejsce -Drużyna z Wysocka Małego; 4 miejsce- LKS Orzeł Wysocko Wielkie II

***

Po południu w sali Gminnego Ośrodka Kultury Sekretarz Stanu Tomasz Jędrzejczak spotkał się z  przedstawicielami środowisk rolniczych, samorządowych i przedsiębiorców. Zebranym przybliżył założenia nowej perspektywy finansowej budżetu Unii Europejskiej na lata 2014-2020 oraz odpowiedział na liczne pytania.

Kolejne spotkanie odbyło się z Prezydium Kaliskiej Izby Rzemieślniczej w Siedzibie Ostrowskiego Cechu Rzemiosł, gdzie dyskutowano o roli polskiego rzemiosła dla polskiej gospodarki.

Oprac. S. Dachowska

Zdjęcia K. Strzyż, R. Konieczny.