Wśród zaproszonych gości byli także Sabina Dachowska asystent Posła do PE Andrzeja Grzyba, Mieczysław Knychała Prezes Klubu Olimpijczyka im. Mariana Matysiaka oraz polscy medaliści olimpijscy: Zenon Licznerski i Marek Łbik, a także Michał Walkowski Prezes LKS Orzeł Wysocko Wielkie oraz Karol Lubieniecki Wicerezes.

Kompleks sportowy powstał w ramach programu MOJE BOISKO-ORLIK 2012 przy Gminnym Ośrodku Kultury w Wysocku Wielkim. W skład kompleksu wchodzi boisko ze sztuczną nawierzchnią do gry w piłkę nożną o wymiarach  62 x 32, boisko wielofunkcyjne z nawierzchnią poliuretanową do koszykówki, piłki ręcznej i siatkówki o wymiarach 19,10 x 32,10 oraz  pomieszczenie socjalno – sanitarne.

Sekretarz Stanu Tomasz Jędrzejczak pogratulował władzom lokalnym przedsiębiorczości oraz zaangażowania w pozyskanie środków i zrealizowanie budowy kompleksu sportowego Orlik 2012, który jest już trzecim takim obiektem na terenie gminy Ostrów Wielkopolski. Dzieciom i młodzieży życzył jak najlepszego wykorzystania czasu spędzonego na uprawianiu sportu i rozwijania swoich umiejętności w obszarze sportu.

Obecni na uroczystości goście mieli możliwość obejrzenia pięknego programu artystycznego o tematyce sportowej w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Wysocku Wielkim.

Na zakończenie uroczystości odbyły się mecze inauguracyjne, w których zwyciężyli: 1 miejsce –LKS Orzeł Wysocko Wielkie; 2 miejsce- Pracownicy Urzędu Gminy; 3 miejsce -Drużyna z Wysocka Małego; 4 miejsce- LKS Orzeł Wysocko Wielkie II

***

Po południu w sali Gminnego Ośrodka Kultury Sekretarz Stanu Tomasz Jędrzejczak spotkał się z  przedstawicielami środowisk rolniczych, samorządowych i przedsiębiorców. Zebranym przybliżył założenia nowej perspektywy finansowej budżetu Unii Europejskiej na lata 2014-2020 oraz odpowiedział na liczne pytania.

Kolejne spotkanie odbyło się z Prezydium Kaliskiej Izby Rzemieślniczej w Siedzibie Ostrowskiego Cechu Rzemiosł, gdzie dyskutowano o roli polskiego rzemiosła dla polskiej gospodarki.

Oprac. S. Dachowska

Zdjęcia K. Strzyż, R. Konieczny.