Ruminki 2011

Wyścigi traktorów rozpoczęły tegoroczne Ruminki 2011, czyli święto Rumina w gminie Stare Miasto w powiecie konińskim. IV edycja Rumin Traktor Show, to jedyne w Polsce wyścigi traktorów w trzech konkurencjach: głównego wyścigu – sprawnościowego, wyścigu na ćwierć mili i wyborów najbardziej zadbanej maszyny.

W wyścigach w tym roku zmagało się 12 traktorzystów. W ich zgodnej opinii, najtrudniejszy był slalom (deadly 8 – główny wyścig sprawnościowy). Zadaniem zawodników było jak najszybsze dolanie do zbiornika jednego litra oleju napędowego, po czym wykonanie slalomu z podpiętą przyczepą dwuosiową między ośmioma snopami słomy. – Aż kierownica wyślizgiwała się z rąk – można było usłyszeć od jednego z traktorzystów.

W kategorii Deadly 8 360 pierwsze miejsce zajął Marcin Zimny przed Marcinem Nowakiem i Robertem Dęgą. W kolejnej – Deadly 8 330 – przyznano tylko pierwsze miejsce (Stefan Michalak). Wild Ride 360 wygrał Mariusz Staszak przed Marcinem Zimnym i Marcinem Kozłowskim, a Wild Ride 330 – Artur Michalak (drugiego i trzeciego miejsca nie przyznano. W kategorii Traktor Amazing zwyciężył Stefan Michalak.

Na widowiskowych wyścigach traktorów nie koniec. Na milusińskich czekało miasteczko zabaw, przygotowano dla nich też liczne gry i konkursy z nagrodami. W Ruminkach uczestniczyli także poseł RP Eugeniusz Grzeszczak, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

W ramach „Święta Aktywności Wiejskiej” odbył się również pierwszy regionalny zlot sympatyków i członków ruchu ludowego, pokaz rumińskich talentów i turniej wiejski oraz koncerty zespołów ludowych. Po raz pierwszy też odbył się Regionalny Festiwal Smaków. Imprezę z okazji Święta Czynu Chłopskiego uświetnił występ gwiazdy wieczoru Sylwii Grzeszczak.

Relacja:

TVP 3 Poznań