Rozmowa z Kolegą Andrzejem Bobrowskim – Dyrektorem Agencji Rynku Rolnego Oddział w Poznaniu

IMPULS WIELKOPOLSKI: Jak odnalazł się Pan w nowym miejscu pracy?
ANDRZEJ BOBROWSKI: Funkcję Dyrektora Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Poznaniu sprawuję od czerwca tego roku, wcześniej zajmowałem stanowisko Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Dzięki tematyce w jakiej cały czas się obracam, nie było dla mnie problemem odnalezienie się w nowym miejscu pracy.
IW: Proszę w kilku zdaniach opisać czym zajmuje się Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu?
AB: ARR od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej funkcjonuje jako akredytowana agencja płatnicza. Działania Oddziału Terenowego ARR w Poznaniu, obejmując swoim zasięgiem teren województwa wielkopolskiego, przybierają formę następujących mechanizmów: interwencyjny zakup i sprzedaż zbóż, program „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole”, Krajowy Program Restrukturyzacji, dopłaty do materiału siewnego, kwotowanie produkcji mleka, realizacja działania 133 „Działania informacyjne i promocyjne” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007–2013 czy obsługa funduszy promocji produktów rolno-spożywczych.

IW: „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole” to dwa programy administrowane przez ARR – na czym one polegają i jaki jest ich cele?

AB: Każdy z wymienionych programów ma jeden, podstawowy cel: kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia zarówno przetworów mlecznych jak i zwiększenie udziałów owoców i warzyw w codziennej diecie młodych ludzi. W Polsce od czasów akcesji do UE program „Szklanka mleka” cieszy się rosnącym zainteresowaniem – od 2007 roku jesteśmy pionierem w realizacji tego programu. Drugi z programów – „Owoce w szkole” – jest programem uruchomionym przez Komisję Europejską w 2009 roku; skierowany został do uczniów szkół podstawowych (klasy I-III) i udostępnia im świeże owoce, warzywa oraz soki owocowo-warzywne.
IW:  Wspomniał Pan o Działaniu 133. Proszę przybliżyć czytelnikom jaki jest cel tego działania i kto jest jego beneficjentem?
AB:
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działanie 133 „Działania informacyjne i promocyjne” za swój cel określiło przede wszystkim powiększenie wiedzy konsumentów o zaletach produktów żywnościowych oraz o mechanizmach jakości żywnościowej, a także wsparcie grup producentów – to właśnie te grupy są beneficjentami Działania 133.
IW: W sierpniu tego roku weszła w życie nowelizacja ustawy „Prawo energetyczne”, w której określono, że wpis biogazowi rolniczej do rejestru dokonywany jest przez ARR. Ile obecnie takich biogazowni zarejestrowanych jest w Wielkopolsce i jakie jest zainteresowanie budową biogazowni?
AB: Obecnie na terenie województwa wielkopolskiego zarejestrowana jest jedna biogazownia – w miejscowości Skrzatusz (gmina Szydłowo). Widzimy jednak trend wzrostowy w tej kwestii – budowa biogazowni cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród inwestorów, kolejne projekty dotyczące ich powstawania są w opracowaniu. Ostatnio zakończył się nabór wniosków w ARIMR na małe biogazownie do 0,5 MW. Ogólnie w całej Polsce wpłynęło 176 wniosków, w tym 51 w Wielkopolsce.
IW: W jakich wydarzeniach związanych z prowadzoną działalnością uczestniczy Oddział Terenowy ARR w Poznaniu?
AB: W Wielkopolsce każdego roku odbywają się liczne imprezy targowe, w których uczestniczy również Oddział Terenowy ARR w Poznaniu. Co roku stoisko informacyjne ARR wystawiane jest na około 20 międzynarodowych oraz krajowych imprezach. Dochodzą do tego spotkania na poziomie regionalnym: fora rolnicze organizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, konferencje i debaty związane z problematyką gospodarki rolnej. OT ARR w Poznaniu uczestniczy również w imprezach promujących produkty regionalne i tradycyjne, m.in. w Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku, Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gesi, Krajowym Święcie Indyka i wielu innych. Działalność ARR co tydzień przedstawiana jest w programach telewizyjnych i radiowych o zasięgu krajowym i regionalnym tj. „ Magazyn Krajobraz Wielkopolski” emitowany na antenie TVP Poznań oraz „Polski Stół” emitowany na antenie Polsat NEWS i  TV Biznes.

Kolega Andrzej Bobrowski prywatnie…

WOLNY CZAS SPĘDZAM… w ogrodzie, na działce, na lekturze książek polityczno-historycznych.
GDY  BYŁEM DZIECKIEM CHCIAŁEM ZOSTAĆ… lekarzem.
NASTRÓJ POPRAWIA MI… spotkanie w gronie znajomych i przyjaciół.
W ŻYCIU NAJWAŻNIEJSZE DLA MNIE JEST… zdrowie, rodzina, dobre relacje z ludźmi.
U WSPÓŁPRACOWNIKÓW CENIĘ SOBIE… otwartość na poglądy i argumenty innych, pogodne usposobienie, ciekawą osobowość.
MOJE MOTTO ŻYCIOWE TO… być sobą niezależnie od okoliczności.

– Dziękujemy.

Rozmowę przeprowadziły: