Rejonowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego z Konina w Parlamencie Europejskim

W dniach od 15 do 17 czerwca, do Brukseli z wizytą w ramach wyjazdu studyjnego na zaproszenia Posła do PE Andrzeja Grzyba, przyjechali przedstawiciele Rejonowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Koninie.

Pierwszego dnia uczestnicy wyjazdu mieli okazję poznać piękną architekturę centrum stolicy Belgii i jej historię. Drugiego dnia, wyjazd studyjny zwiedził Antwerpię – położone na północy Belgii, piękne i urokliwe miasto portowe. To również tam, w jednej z gotyckich katedr, odbyła się Msza Święta, w której uczestniczyli goście Posła.

Dzień trzeci wyjazdu studyjnego poświęcony był zapoznaniu się z działalnością PE, w tym szczególnie pracom nad przyszłym kształtem Wspólnej Polityki Rolnej. Zaczynając od Placu Solidarności 1980 znajdującego się między budynkami instytucji, przedstawiciele Rejonowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, zwiedzili brukselską siedzibę PE. Tutaj na jednej z typowych sal, gdzie odbywają się robocze posiedzenia, uczestnicy wysłuchali prezentacji Przedstawiciela Biura Informacyjnego Województwa Wielkopolskiego w Brukseli. BIWW to delegatura Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, funkcjonująca w strukturach związanych z rozwojem regionalnym, współpracą zagraniczną i pozyskiwaniem funduszy. W ramach dalszej części programu odbyło się osobne spotkanie z Posłem Andrzejem Grzybem poświęcone wyłącznie pracy w PE. Wszyscy mieli również okazję zobaczyć biuro Posła Andrzeja Grzyba na 14 piętrze budynku imienia Altiero Spinelli.

Po zakończeniu wizyty w PE i Brukseli, przedstawiciele Rejonowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego udali się do Niemiec, gdzie zaplanowano kolejne punkty wyjazdu studyjnego.

Opracowali: Daria Piechota i Borys Brzeziński.