Tradycją się stało, że na targi zjeżdżają wystawcy z całego kraju; producenci i dystrybutorzy maszyn i urządzeń rolniczych, pasz, nawozów, środków ochrony roślin, producenci roślin i krzewów ozdobnych, szkółkarze, drobni rzemieślnicy, producenci przetwórstwa rolniczego, hodowcy zwierząt, drobiu oraz ptactwa ozdobnego. Wśród stoisk informacyjno-doradczych nie zabrakło stoiska Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Fachowych informacji udzielali również przedstawiciele banków, KRUS, ARiMR, ARR, WODR, firmy nasienne oraz organizacje działające na rzecz rolnictwa.

GALERIA FOTOGRAFII: http://kolo.naszemiasto.pl

Podczas Targów poznaliśmy laureatów etapu regionalnego konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” organizowanego przez KRUS. Oto ich lista:

Grażyna i Krzysztof Michalscy; Wola Spławiecka,
Maria Mierzejewska; Andrzejewo,
Ewa Przewoźna; Dłusk,
Marek Michalak; Kolonia Golina,
Monika i Piotr Czajczyńscy; Łagiewniki,
Iwona i Przemysław Małolepsi; Kuchary Borowe,
Marcin Woźniak; Sarnowa,
Błażej Loch; Borzykowo,
Jacek Woźniak; Sarnowa,
Zbigniew Sewaściukiewicz; Koło,
Elżbieta i Henryk Glapowie; Kowale Księże,
Sławomir i Agnieszka Grabowscy; Olszak.
Wszyscy wyróżnieni otrzymali upominki od Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Przeprowadzony został również konkurs na „Najciekawsze Rolnicze Stoisko Wystawowe”, w którym zwycięzców nagrodzono pucharami i dyplomami ufundowanymi przez WODR w Poznaniu.

Aby zwiedzającym targowe ekspozycje umilić czas organizatorzy zadbali o oprawę muzyczną. Na scenie wystąpili: Orkiestra Dęta gminy Kościelec, zespół ludowy „Dąbrowianki” z Kościelca, Zespół Wokalno-Instrumentalny „Bravo” oraz uczniowie szkoły muzycznej Yamacha z Konina.

Targi w Kościelcu to największa w tym regionie impreza o charakterze rolniczym, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród wystawców (ponad 200) i zwiedzających. Każdego roku odwiedza ją ok. 20 tys. osób.

Beata Włodarczyk
Biuro WIR w Kole