PREMIER WŚRÓD KOBIET

On jeden, a ich ponad trzysta. Pomimo takiego oblężenia pań, które przyjechały z całej Polski do Ministerstwa Gospodarki na konferencję „Być kobietą”, premier Janusz Piechociński czuł się jak ryba w wodzie. Nie zabrakło wielu ciepłych słów dla kobiet, które biorą sprawy w swoje ręce i z powodzeniem prowadzą biznesy, odnosząc wiele spektakularnych sukcesów.

Dzisiaj mam przed sobą kobiety, które nie obawiają się wyzwań, podejmowania trudnych i ryzykownych decyzji, by osiągnąć sukces. Stanowią one filar gospodarki, potrzebującej ciągłych bodźców do dynamicznego rozwoju. Jestem przekonany, że nie bez znaczenia jest umiejętność przełamywania barier, wytrwałość,  kobiecy upór, dążenie do celu, aktywność i determinacja – powiedział premier Janusz Piechociński.

Do Warszawy przyjechały panie z różnych zakątków kraju. Wśród nich były działaczki społeczne, właścicielki gospodarstw agroturystycznych, szefowe własnych firm i przedsiębiorstw. Nie zabrakło również przedstawicielek Wielkopolski, które do Warszawy już czwarty raz przywiozła Mirosława Kaźmierczak, szefowa Stowarzyszenia Krajowego Forum Kobiet Oddział Wielkopolski.

Z wielką radością skorzystałyśmy z zaproszenia, bo takie wyjazdy bardzo nas ubogacają powiedziała Mirosława Kaźmierczak. Korzystamy z wskazówek jak postępować, by nasza działalność przynosiła jak najlepsze owoce. Przy okazji wymieniamy doświadczenia, uczymy się od innych jak osiągać sukces. Wiele z nas pracuje zawodowo, zajmuje się dziećmi, ale potrafi także wygospodarować czas na działalność społeczną. Jestem przekonana, że w Polkach drzemie ogromny potencjał, który należy umiejętnie wykorzystać z pożytkiem dla gospodarki i jej rozwoju.

Mirosława Kaźmierczak wręczyła premierowi w imieniu Arkadiusza Błochowiaka, dyrektora Wielkopolskiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Poznaniu album wydany z okazji 50-lecia istnienia jednostki.

Atrakcją spotkania był występ znanej śpiewaczki operowej Alicji Węgorzewskiej. To również kobieta sukcesu, bo oprócz tego, że gości na najbardziej znanych scenach świata to prowadzi przedszkole integracyjne o profilu artystycznym, w którym dzieci zdrowe integrują się z chorymi na autyzm. Do pewnego momentu wydawało się, że tylko premier Janusz Piechociński jest jedynym mężczyzną na spotkaniu, ale męskie wsparcie otrzymał od Adama Jarubasa, który zajrzał na obrady.