Poznański Czerwiec 1956: obchody 57. rocznicy strajków

Poznański czerwiec 1956. To zwyczajowe określenie pierwszego w PRLu strajku generalnego niezaprzeczalnie przeszło do historii Polski jako bunt przeciwko narzuconemu systemowi. Demonstracje i zamieszki rozpoczęły się w Poznaniu 28 czerwca 1956 roku, pacyfikacja uczestników przeciągnęła się do następnego dnia. W efekcie tychże wydarzeń zginęło około 70 osób, wielu zostało rannych, około 700 demonstrantów aresztowano. Nie ulega jednak wątpliwości, że wydarzenia które wstrząsnęły wtedy miastem, przyczyniły się do rozbudzenia w społeczeństwie uczuć patriotycznych i rzec by można, niepodległościowych.

Poznaniacy nadal pamiętają o ludziach, którzy stracili życie podczas protestów 57 lat temu. Również w tym roku całe miasto uroczyście obchodziło rocznicę Poznańskiego Czerwca 1956.

Główne uroczystości rozpoczęły się o Mszą Świętą w intencji Ofiar Czerwca’56 w kościele oo. Dominikanów. Po niej nastąpił przemarsz na pl. Mickiewicza, gdzie miały miejsce uroczystości z udziałem przedstawicieli władz. Kwiaty pod pomnikiem Poznańskiego Czerwca’56 złożyli między innymi: Wicewojewoda Wielkopolski Przemysław Pacia oraz w imieniu Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja Grzyba – asystentka Posła Paulina Jurkiewicz.

Zobacz relację: www.tvp.pl/poznan

Polecamy: www.czerwiec56.ipn.gov.pl