Poseł Andrzej Grzyb o sytuacji w Syrii i decyzji Rosji w tej sprawie

Podczas wrześniowej sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego w Strasburgu Poseł Andrzej Grzyb, jako Wiceprzewodniczący Podkomisji Praw Człowieka (DROI), ponowił apel by położyć kres spirali przemocy w Syrii. Postulował także za większym naciskiem Unii Europejskiej na Rosję, aby zrezygnowała ona z weta blokującego przyjęcie rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ w sprawie interwencji w Syrii.

Obecnie w Syrii trwają antyrządowe protesty demonstracyjne. Ich przyczyną są dziesięcioletnie rządy Baszara al-Assada – lidera socjalistycznej partii arabskiej, syna syryjskiego dyktatora Hafeza al-Assada, który był u władzy przez 30 lat. Inspiracją dla Syryjczyków do protestów, a następnie zbrojnego wystąpienia były udane rewolucje w Tunezji, Egipcie oraz wojna domowa w Libii.

Według szacunków, w trakcie trwającej od marca ubiegłego roku społecznej rewolty antyrządowej w Syrii śmierć poniosło ponad 20 tys. osób. Syryjscy rebelianci przyznali, że stracili kontrolę nad jedną z ważniejszych dzielnic miasta Aleppo. Chodzi o położoną na południowym-zachodzie miasta dzielnicę Salaheddin, gdzie  zginęło dziesiątki osób po nalocie samolotów bojowych.

Współautorem rezolucji w sprawie sytuacji w Syrii, z ramienia Europejskiej Grupy Ludowej, był poseł Andrzej Grzyb.

Debata podczas wtorkowej sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego w Strasburgu, dotycząca sytuacji w Syrii, była jedną z najważniejszych. Poseł Andrzej Grzyb, który już wcześniej współtworzył i podpisał się pod rezolucją w tej sprawie, zabrał głos na sali plenarnej poruszając najbardziej istotne kwestie w tym temacie. W swojej wypowiedzi podkreślał, że należy uczynić wszystko by znaleźć polityczne rozwiązanie, które zapewni ludziom bezpieczeństwo, a zbrojna interwencja powinna być ostatecznością. Poseł postulował za aktywnym naciskiem Unii Europejskiej na Rosję, która „korzystając z wolności handlu w ramach WTO nie może odmawiać prawa do zwykłej wolności tym, którzy giną codziennie o nią walcząc”.

„Ponad 250 tys. uchodźców, ponad 20 tys. osób zabitych, to dramat, który trwa aktualnie w Syrii i którego nie widać końca. Trwa on także teraz,  w czasie tej debaty” – podkreślił poseł Andrzej Grzyb. Przestrzegł jednocześnie przed zbyt pochopnym udzielaniem poparcia walczącym stronom.  – „Konflikt sprawia, że wspieramy opozycję. Musimy jednak zdać sobie sprawę, że ten konflikt jest coraz mniej czarno-biały, ponieważ coraz więcej pojawia się w Syrii osób, których celem jest wojna i podtrzymanie tego konfliktu. Musimy mieć na względzie także to, że w Syrii również zagrożone są mniejszości, w tym mniejszości religijne jak  chrześcijanie” – powiedział.

Poseł przypomniał również o roli Rosji w rozwiązaniu konfliktu syryjskiego.  –  „Gdyby nie blokowanie rezolucji bezpieczeństwa ONZ-u m.in  przez Rosję, bylibyśmy prawdopodobnie dużo bliżej rozwiązania tego konfliktu. Być może  jest to moment, w którym  powinniśmy powiedzieć, że kraj, który  wstąpił do WTO nie powinien blokować rozwiązań pokojowych, m.in. . w Syrii. Zdajemy sobie sprawę, że debatując na sali plenarnej nie jesteśmy w stanie przełamać impasu. Mam nadzieje, ze nasze obawy i troska o los mieszkańców Syrii oraz innych państw objętych konfliktem, dotrą do rąk i uszu decydentów” – podsumował.

W czwartek tj. 13 września odbędzie się głosowanie w tej sprawie. Posłowie oświadczyli, że jeśli Unia Europejska chce zaznaczyć swoją pozycję i podejmować działania na scenie globalnej, nie wystarczy jedynie koordynacja poszczególnych przedsięwzięć krajów członkowskich, konieczna jest przemyślana strategia działań, wsparta konkretnymi środkami przeznaczonymi na ten cel.

Linki:

Debata w Parlamencie Europejskim – głos zabiera Poseł Andrzej Grzyb