Na starcie obok uczestników maratonu zgromadziło się liczne grono popularnych samorządowców z terenu i spoza powiatu. Obok gospodarzy imprezy – Starosty Pawła Kowzana i Wicestarosty Józefa Kwaśniewicza oraz Przewodniczącego Rady Miasta i Gminy Szamotuły Tomasza Stasiaka był także Wicemarszałek Wojciech Jankowiak. Natomiast gościem specjalnym była Irena Szewińska, siedmiokrotna medalistka olimpijska.

Najważniejszymi gośćmi tego dnia byli jednak biegacze z całej Polski i nie tylko. Z szamotulskiego Rynku wystartowała ich Irena Szewińska. Trasa wiodła ulicami Szamotuł oraz przez wsie sąsiedniej gminy Obrzycko. Metę usytuowano przy Muzeum –  Zamek Górków. Najlepszych zawodników dekorowali medalami Starosta Paweł Kowzan oraz Andrzej Kadziński – Doradca Prezesa Zarządu Amica Wronki S.A.

Na terenie Muzeum-Zamek Górków przez cały czas trwania imprezy odbywały się konkursy, tutaj też wręczano nagrody. Spośród numerów uczestników wszystkich biegów rozlosowano lodówki i pralki ufundowane przez firmę Samsung.

Źródło: http://wojciechjankowiak.pl/polmaraton-w-szamotulach/