{AG}Dobrzyca2013{/AG}

Andrzej Grzyb przypomniał o okolicznościach przybycia Mikołajczyka do Poznania – „ Kiedy przyjechał do Polski po wojnie w 1945 to na Placu Wolności w Poznaniu witał go 100 tysięczny tłum Wielkopolan. Był on wielką nadzieją Polaków” – powiedział Wojciech Jankowiak podkreślił, że „Stanisław Mikołajczyk uczestniczył w kształtowaniu historii. Dziś możemy powiedzieć, że Stanisław Mikołajczyk był i jest historią”
W ostatniej części obchodów, odbywającej się w Gminnym Ośrodku Kultury  ludowcy rozmawiali o historii Ruchu Ludowego, o działalności S. Mikołajczyka, wydarzeniach historycznych ale również o aktualnych sprawach dotyczących Polskiego Stronnictwa Ludowego. Prezes Andrzej Grzyb przedstawiał plany na najbliższy rok, mobilizował do wspólnej pracy, do solidarności oraz współpracy na rzecz Ruchu Ludowego. Przy okazji spotkania wręczono 2 medale Pamiątkowe za zasługi dla Ruchu Ludowego im. Stanisława Mikołajczyka dla zasłużonych członków oraz legitymacje dla osób, które w ostatnim czasie wstąpiły  w szeregi PSL.

Tekst i zdjęcia:

Paulina Jurkiewicz