Parlament Europejski o Partnerstwie Wschodnim w przededniu warszawskiego szczytu.

27 września 2011r. poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb podczas posiedzenia plenarnego w Strasbourgu zabrał głos w debacie na temat szczytu Partnerstwa Wschodniego , który odbędzie się w dniach 29 – 30 września w Warszawie.

W Szczycie wezmą udział przedstawiciele 33 państw: 27 państw członkowskich UE oraz 6 państw wschodnioeuropejskich: Armenii, Azerbejdżanu, Gruzji, Ukrainy, Mołdawii oraz Białorusi, którą będzie reprezentował ambasador Republiki Białoruś w Rzeczypospolitej Polskiej. Europoseł w przemówieniu zwrócił uwagę na najważniejsze tematy, które jego zdaniem powinny zostać podjęte w Warszawie.

Poseł oczekuje zgodnej decyzji członków Partnerstwa Wschodniego (PW) w sprawie finalizacji umowy stowarzyszeniowej z Ukrainą. Ponad to uważa, że szczyt wpłynie na decyzję prezydenta Janukowycza odnośnie uwolnienia członków opozycji w tym w szczególności byłej premier Julii Tymoszenko. Spotkanie w Warszawie  powinno być również  impulsem do rozpoczęcia prac nad umową stowarzyszeniową z Mołdową i Gruzją oraz zmian na Białorusi.

Europoseł Andrzej Grzyb uważa, że wspaniałą zachętą na zaciśnięcie współpracy w ramach samego Partnerstwa Wschodniego będzie złagodzenie reżimu wizowego przez kraje UE. Utrudnienia w ruchu granicznym między krajami Partnerstwa, a Unią Europejską w naturalny sposób zbliża obywateli tych krajów do Rosji, która nie stawia takich wymagań. Poseł zauważył również, że potrzebne jest  wsparcie społeczeństwa obywatelskiego, infrastruktury granicznej oraz wszelkich projektów, które zbliżają społeczeństwo obywatelskie.