Noworoczny dar krwi

Ponad pięć litrów krwi przyniosła akcja „Noworoczny dar krwi” zorganizowana wczoraj w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim wspólnie z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.

Od rana na antresoli urzędu można było oddać krew. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem. Chętnych do podzielenia się życiodajnym lekiem było kilkudziesięciu, jednak nie wszyscy mogli oddać krew. Na przeszkodzie stawało wcześniejsze zażywanie leków lub przeziębienie. Z uczestnikami spotkał się również wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia, który jest również krwiodawcą.

– Krew potrzebna jest zawsze. Zachęcam do jej oddawania, ponieważ ratuje życie i nie da się jej niczym zastąpić. Średnio na dziesięciu pacjentów w szpitalu, jeden potrzebuje transfuzji krwi. Warto organizować takie akcje, zwłaszcza w urzędzie, który jest dla ludzi – powiedział wicewojewoda

Krwiodawcy mogli zarejestrować się również w bazie potencjalnych dawców szpiku. O tym, jak ważne jest oddawanie szpiku informowali członkowie Drużyny Szpiku.

Kolejna szansa na przyłączenie się do „Noworocznego daru krwi” już w środę 9 stycznia w godzinach 9.00 – 14.00. Akcja potrwa do końca stycznia. Na każdego chętnego czeka czekolada i w prezencie książkowy kalendarz na bieżący rok.

GALERIA FOTOGRAFII: