Noworoczno-Opłatkowe spotkanie Wielkopolskiego PSL w Kaliszu

Na zaproszenie Prezesa Zarządu Wojewódzkiego PSL w Wielkopolsce Andrzeja Grzyba do Kalisza przybyło przeszło tysiąc Przyjaciół i Sympatyków Polskiego Stronnictwa Ludowego.

W spotkaniu, które odbyło się 12 stycznia w Ośrodku Sportu, Rehabilitacji i Rekreacji w Kaliszu uczestniczyli Wicepremier, Minister Gospodarki, Prezes PSL Janusz Piechociński, Wicemarszałek Sejmu RP Eugeniusz Grzeszczak, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba, a także wielkopolscy parlamentarzyści i samorządowcy oraz biskup kaliski Edward Janiak.

Ponadto licznie przybyli radni Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, dyrektorzy instytucji państwowych, samorządowych, starostowie, wicestarostowie, burmistrzowie, wójtowie, sołtysi, radni gminni i powiatowi, członkowie Rady Naczelnej oraz NKW PSL, Prezydium i Zarządu Wojewódzkiego PSL, prezesi powiatowi i gminni PSL, członkowie Forum Młodych Ludowców, Związku Młodzieży Wiejskiej, Związku Zawodowego Centrum Narodowe Młodych Rolników, członkowie Izb Rolniczych, Związku Kółek i Organizacji Rolniczych, Forum Kobiet, Kół Gospodyń Wiejskich, Ludowych Zespołów Sportowych i inni.

„Witam gorąco wielkopolskich przyjaciół Polskiego Stronnictwa Ludowego. To wielki dar i zarazem radość dla nas organizatorów tego spotkania – Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stronnictwa Ludowego – że możemy was tutaj gościć, że przybyliście od Kępna do Złotowa, od Wolsztyna do Koła. Ta Wielkopolska jest tak wielka. Dziękuję Wam za ten wielki wysiłek, bo przyjechaliście do najstarszego grodu nad Prosną, do Kalisza. Tak wielu Was przybyło, a reprezentujecie przecież liczne środowiska. Reprezentujecie samorządy, reprezentujecie gospodarność, ale przede wszystkim reprezentujecie obywatelską, społeczną Wielkopolskę. Za to Wam dziękuję.” – powitał zgromadzonych Prezes ZW PSL Andrzej Grzyb.

Spotkanie było okazją do podsumowania minionych 12 miesięcy oraz zaprezentowania planów ludowców na 2013 rok. Nie zabrakło też wspólnego łamania się opłatkiem i śpiewania kolęd oraz występów artystycznych

Podczas spotkania życzenia zgromadzonym złożyli Wicemarszałek Sejmu RP Eugeniusz Grzeszczak oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba.

Prezes ZW PSL w Wielkopolsce Andrzej Grzyb oraz Senator RP Andżelika Możdżanowska wręczyli dyplom uznania Wielkopolskiego PSL oraz upominki z podziękowaniami za za projekt medalu im. Stanisława Mikołajczyka dla malarza, grafika, rysownika oraz działacza społecznego Zdzisława Połącarza.

Wśród wykonawców, którzy swoimi występami uświetnili spotkanie noworoczne byli: Zespół Folklorystyczny „Kalina”z Blizanowa, Kapela Ludowa z Żegocina, Kapela zza Winkla – Nowy Tomyśl, Chór Echo, Zespół „Promyczki” z Liskowa, Zespół Akordeonowy KOTLIN oraz Orkiestra Dęta OSP z Pruszkowa.

Coroczne spotkania opłatkowo-noworoczne na stałe wpisały się w tradycję wielkopolskiego PSL-u. Jest to okazja do spotkań, rozmów, wzajemnego poznania się, wymiany poglądów. To możliwość spotkania się „na żywo”, zawierania znajomości, rozmów pokoleniowych, narodzin nowych inicjatyw. Spotkania te odbywają się nie tylko na szczeblu wojewódzkim, lecz także powiatowym i gminnym.

Zapraszamy na stronę FanPage wielkopolskiego PSL, gdzie dostępne są zdjęcia z tego wydarzenia. [ZDJĘCIA]

O wizycie Wicepremiera, Prezesa PSL Janusza Piechocińskiego pisano, mówiono również:

www.tvp.pl [06:20]

www.tvwielkopolska.pl