Nowi policjanci

Dziś ośmiu policjantów odebrało legitymacje i złożyło uroczyste ślubowanie. Gratulacje nowo przyjętym funkcjonariuszom złożył wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia. Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia sztandaru. W ślubowaniu wzięli udział rodziny i znajomi policjantów oraz zaproszeni goście. Gratulacje złożył nowym funkcjonariuszom komendant wojewódzki insp. Rafał Batkowski.

Kandydaci na policjantów przeszli gruntowne testy psychologiczne i sprawnościowe. Teraz odbędą półroczne szkolenie. Będą zdobywać wiedzę teoretyczną oraz doskonalić umiejętności praktyczne. Dowiedzą się w jaki sposób prowadzić interwencję, jak radzić sobie ze stresem, odbędą szkolenia strzeleckie, nauczą się udzielać pierwszej pomocy itp. Po zakończeniu szkolenia zasilą jednostki policji w Poznaniu i Międzychodzie.

W tym roku mija 95 rocznica powstania policji państwowej. Służba w policji cieszy się coraz większym prestiżem. Mimo zmian mniej korzystnych (np. przechodzenia na emeryturę) kandydatów chętnych do służby w policji jest więcej niż oferowanych etatów.

Fot. KWP Poznań

Źródło: http://www.pacia.com.pl