Najlepsze gospodarstwa agroturystyczne Wielkopolski nagrodzone

Wyjazd do Brukseli, połączony ze zwiedzaniem miasta i Parlamentu Europejskiego, to jedna z głównych nagród w konkursie na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w Wielkopolsce.

Laureatów, których poznaliśmy we wtorek, do stolicy Belgii zaprosił Andrzej Grzyb, Poseł do Parlamentu Europejskiego. Konkurs zorganizował Urząd Marszałkowski w Poznaniu. Agroturystyka staje się coraz popularniejszą formą spędzania wakacji. To także doskonały pomysł by na kilka godzin uciec od zgiełku miast i na wsi, w otoczeniu przyrody, odpocząć i zregenerować siły.   [ZDJĘCIA]

Konkurs na najlepszy obiekt turystyki na obszarach wiejskich w Wielkopolsce umożliwia wybranie gospodarstwa oferującego wysoką jakość usług, najlepszą kuchnię i wiele atrakcji dodatkowych. – Ten konkurs to promocja agroturystyki a tym samym piękna Wielkopolski, która nadal, nawet dla jej mieszkańców pozostaje tajemnicza i zaskakująca- mówi Andrzej Grzyb, Poseł do Parlamentu Europejskiego- wielkie gratulacje i podziękowania należą się osobom, które z zaangażowaniem prowadzą gospodarstwa agroturystyczne. Każdym z miejsc, które są doceniane przez kapitułę konkursu, widać wielkie serce, zaangażowanie i pasję. Właściciele tych gospodarstw od lat udowadniają, że nasze województwo jest atrakcyjne turystycznie za, co należą im się podziękowania. Do Brukseli zostali zaproszeni zdobywcy pierwszych miejsc w trzech kategoriach konkursowych. Stolicę Belgii oraz Parlament Europejski, w towarzystwie Posła Andrzeja Grzyba, zobaczą Iwona Berent, Małgorzata Suchecka-Perczyńska i Sławomira Połczyńska. Bilety zwyciężczyniom wręczyła Natalia Piechocka, asystentka Andrzeja Grzyba.

W Wielkopolsce funkcjonuje prawie 600 gospodarstw agroturystycznych. Od 6 lat organizuje go i koordynuje Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego. – Konkurs jest po to by wyłonić miejsca najlepsze, takie, które można polecić i być pewnym, że osoba, która je odwiedzi będzie zadowolona- wyjaśnia Krzysztof Grabowski, członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Konkurs to także docenienie starań właścicieli gospodarstw. – Chcemy by poczuli, że ich starania są zauważane. Te gospodarstwa dbają nie tylko o bazę noclegową czy aktywny wypoczynek, ale są miejscem gdzie dba się o zachowanie tradycji i kultury naszego regionu- dodaje Marek Beer, dyrektor departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W konkursie oceniane są obiekty w trzech kategoriach

I- Gospodarstwo agroturystyczne w funkcjonującym gospodarstwie rolnym

II- Obiekty bazy noclegowej o charakterze wiejskim

III- Obiekty na terenach wiejskich o charakterze terapeutycznym np. terapeutycznym, edukacyjnym, rekreacyjnym itp. Wykorzystujące tradycje i walory wsi.

Przyznano też nagrodę specjalną Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej w Mniszkach