Nagrody rozdane czyli finał konkursu 3. Wielkopolskie Zmagania Sołectw!

9 września w Wilczynie (powiat koniński) odbył się finał konkursu 3. Wielkopolskie Zmagania Sołectw czyli cykl kilkunastu odrębnych gminnych turniejów, które odbywały się od czerwca do września w gminach na terenie Wielkopolski. Honorowym patronatem to wydarzenie objęli Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, Wicemarszałek Sejmu RP Eugeniusz Grzeszczak oraz Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

W finale udział wzięło 15 drużyn z Wielkopolski, które walczyły o nagrodę główną, czyli 5 tys. złotych oraz wyjazd do Brukseli.

Zwycięzcą 3. Wielkopolskiego Zmagania Sołectw zostało sołectwo Tykadłów (gmina Żelazków, powiat kaliski). Wyniki konkursu kształtowały się następująco:

1. Tykadłów gm. Żelazków

2. Marszewo gm. Kleczew

3. Młodzikowo gm. Krzykosy

4. Dobieszczyzna gm. Żerków

5. Turek gm. Wilczyn

6. Chojęcin Parcele gm. Bralin

7. Kleczew gm. Kleczew

8. Bierzyń gm. Krzywiń

9. Lądek gm . Lądek

10. Rzechta gm. Dobra

11. Ewinów gm. Przykona

12. Ignacew gm. Krzymów

13. Osówiec gm. Orchowo

14. Radzewo gm. Kórnik

15. Dachowa gm. Kórnik

Nagrodę główną czyli 5000 zł wręczył Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. W imieniu Europosła Andrzeja Grzyba zaproszenia na wyjazd studyjny do Parlamentu Europejskiego dla sześciu kapitanów drużyn czyli sołtysów najlepszych drużyn Zmagań 2012 wręczył asystent Posła – Karol Mac.