Szanowni Strażacy, Druhny i Druhowie,

Z okazji Dnia Strażaka składam najlepsze życzenia i wyrazy uznania za ofiarną służbę i pracę oraz bezcenną działalność społeczną.

Dziękuję za codzienną gotowość do niesienia pomocy będącym w potrzebie. Jesteście wszędzie tam, gdzie wobec żywiołu lub skutków nieszczęśliwych okoliczności zagrożone są życie, zdrowie i mienie. Poświęcacie swój czas w imię wspólnego dobra – bezpieczeństwa nas wszystkich. Otacza Was zasłużony szacunek społeczny. Wiemy bowiem, że skuteczność akcji ratunkowych zależy od coraz nowocześniejszego sprzętu, którym dysponujecie, ale też od postawy  moralnej i ludzkiej empatii każdego Strażaka. Bywa, że – realizując piękną strażacką zasadę „Bogu  na chwałę, bliźniemu na ratunek” – narażacie siebie, niosąc pomoc innym.

Albert Einstein powiedział, że tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia. Z okazji Dnia Strażaka składam Funkcjonariuszom Państwowej Straży Pożarnej, Druhnom i Druhom serdeczne podziękowania za trud, poświęcenie, za Wasze dobre serca. Niech Święty Florian ma Was w swojej opiece, abyście zawsze bezpiecznie wracali  do swoich domów i rodzin.

Artykuł Dzień Strażaka pochodzi z serwisu Andrzej Grzyb.

Skills

Posted on