Monika Marek

Absolwentka Logistyki na Politechnice Poznańskiej, studentka III roku Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.

„Nic dwa razy się nie zdarza. I nie zdarzy” pisała Wisława Szymborska – a szkoda, ponieważ staż odbyty w biurze Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja Grzyba był takim momentem w moim życiu, który mógłby trwać w nieskończoność.

W lipcu oraz wrześniu roku 2012 miałam możliwość spędzić wspaniały czas w Brukseli – sercu Unii Europejskiej.
Biuro, w którym przyszło Nam stawiać czoła wszelkim wyzwaniom to przede wszystkim dwójka można by pomyśleć zupełnie od siebie różnych, aczkolwiek w 100% zgranych asystentów – Borysa i Łukasza. Umilali nam oni czas swoim pozytywnym nastawieniem równocześnie nakładając masę obowiązków godnych prawdziwego stażysty ?
Najważniejsza postać w biurze – Poseł Andrzej Grzyb – to przede wszystkim człowiek bardzo inteligentny, bardzo przyjazny i co ważne bardzo pracowity, (co każdy stażysta zauważy chociażby przy planowaniu agendy). Osobowość Posła wywarła na mnie ogromne wrażenie.

Bruksela zapewnia oprócz doświadczeń związanych z pracą w biurze również szereg atrakcji kulturalnych. Jest sporo miejsc zarówno w Brukseli jak i po za Nią, które należy odwiedzić. Miasto zachęca do zabawy na każdym kroku. Nawiązane tu przyjaźnie trwają do dziś i pewnie przetrwają jeszcze długie lata!
Dziękuję Posłowi Andrzejowi Grzybowi, asystentom – Łukaszowi i Borysowi, stażystom i wszystkim innym osobom, dzięki którym ten wyjazd mogę zaliczyć do niezapomnianych chwil.